Jak je na tom klima? Zjistí to největší ledoborec světa

Bremerhaven - Vědci v severoněmeckém Bremerhavenu pracují na jednom z největších polárních projektů Evropy. Do arktických vod chtějí v příštích letech vyslat největší ledoborec světa s názvem Aurora Borealis. Ten má sloužit výhradně vědě a zkoumat především globální změny klimatu. Na projektu se podílí 11 evropských zemí včetně Ruska.

V Hamburku a Helsinkách už metr a půl dlouhý model ledoborce prošel testováním ve speciálním kanálu. „Jsou to tři různá plavidla v jednom. Jde o největší ledoborec světa a současně o výzkumnou loď, která navíc umí provádět vrty,“ popsal manažer projektu Lester Lembke-Jene.

Aurora Borealis dokáže jako první na světě stát na místě v mrznoucím moři a brát podzemní vzorky z hloubky pěti tisíc metrů. Ty mají prozradit historii i budoucnost klimatu. „Polární oblasti ovlivňují počasí ve střední Evropě. Musíme je pochopit, abychom dokázali říct, co nás čeká třeba za 100 let,“ řekl vědec Heinz Miller, jenž v říši věčného ledu strávil celkem dva roky na lodi Polarstern. Těší se, ze s Aurorou Borealis by mohl vést výzkum celoročně, tedy i ve věčném příšeří tuhé polární zimy, což dosud nešlo.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Ani plavba s takto moderní lodí ale není bez rizika. „Vždycky se něco může porouchat a den nebo dva uvíznete. Ale není to jako v dobách objevitelů, kdy loď rozmačkaly kry a posádka zůstala bez pomoci,“ vysvětlil Miller. Před sevřením třicetitunových ker má Auroru chránit až sedmicentimetrový ocelový plášť, k dispozici navíc bude heliport. Celý projekt by měl vyjít na 600 až 800 milionů eur. Do bílé pustiny by pak ledoborec poprvé vyplul v roce 2014.

Vydáno pod