Letadlo mířící do Ujgurska se kvůli bombovému poplachu vrátilo do Afghánistánu

Peking - Letiště v Urumči, hlavním městě ujgurské autonomní oblasti na severozápadě Číny, nepřijalo stroj afghánských aerolinií KamAir. Čínské úřady totiž v průběhu dneška obdržely varování o bombě na palubě letounu mířícího z Afghánistánu do neklidné ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě země. Oznámila to oficiální tisková agentura Nová Čína. Stroj afghánské společnosti se nakonec vrátil do Afghánistánu a přistál v Kandaháru na jihu země.

Letiště v Urumči, správním středisku oblasti Sin-ťiang, údajně dostalo pokyn, aby letadlu nepovolilo přistání. Letadlo afghánské společnosti Kam Air se 160 lidmi na palubě letělo do Urumči z Kábulu, kam se však kvůli větrnému počasí nemohlo vrátit. Stroj nakonec přistál v Kandaháru a do afghánské metropole se má vrátit v pondělí. Všichni cestující i posádka jsou v pořádku.

Podle mluvčího afghánského velvyslanectví v Pekingu letečtí operátoři sdělili, že čínské úřady jim o bombové hrozbě nic neřekly. Pouze daly rozkaz, aby se letadlo vrátilo do Afghánistánu. Zástupce společnosti Feda Muhammad Fedaví řekl, že letadlo bylo výjimečně důkladně prohlédnuto ještě před odletem. Žádná bombová hrozba nebyla, zdůraznil.

Minulý měsíc se Sin-ťiang a jeho metropole Urumči staly místem krvavých střetů mezi muslimskými Ujgury, kteří jsou jazykově a etnicky spříznění s Turky, a Chany, jež v Číně představují většinový národ. Při srážkách zahynulo podle oficiálních zdrojů bezmála 200 osob; podle ujgurských představitelů zemřely tisíce lidí.