V Iráku onemocnělo 51 amerických vojáků prasečí chřipkou

Bagdád - Nákaza takzvanou prasečí chřipkou byla zjištěna také u 51 amerických vojáků v Iráku. Dalších 71 vojáků bylo dáno do izolace pro podezření na stejnou nemoc. Informaci přinesla agentura AP s odvoláním na americké armádní zdroje. Irácké zdravotnické orgány dnes zároveň potvrdily první úmrtí na pandemickou chorobu.

Po léčbě už se plně zotavilo všech 51 vojáků, ostatní zůstávají v izolaci, sdělil plukovník Michael Eisenhauer. Veškerý americký personál je nyní testován na případnou nákazu virem A(H1N1) ještě před příchodem do Iráku, aby se zabránilo případnému šíření nemoci v této blízkovýchodní zemi.

Eisenhauer ovšem neuvedl, jestli nemocní vojáci patří pouze na jednu americkou základnu, nebo zda jde o celé území Iráku. Podle dohody mezi oběma zeměmi mají USA veškeré informace poskytovat irácké vládě.

Iráčtí civilisté: 28 případů nové chřipky

Irácké úřady registrují 28 případů onemocnění takzvanou prasečí chřipkou, mezi nimi mladou ženu, která jí podlehla v Nadžafu na jihu země ve středu. Žena ještě před diagnózou navštívila tamní svatyni, upozornil mluvčí ministerstva zdravotnictví.
Prasečí chřipka dělá vrásky na čele arabských představitelů kvůli nejistotě, zda by bylo možné kontrolovat šíření viru mezi miliony muslimů během každoroční velké pouti do Mekky. Hadždž se letos uskuteční koncem listopadu a kvůli zdravotnímu riziku bude zapovězena dětem, starým lidem a chronicky nemocným. Podobné obavy panují i v Iráku kvůli statisícům šíitských poutníků, kteří směřují do svatyň v Karbalá a Nadžafu.

Nákaza takzvanou prasečí chřipkou si od dubnového propuknutí v Mexiku vyžádala podle Světové zdravotnické organizace přes 1 150 mrtvých a statisíce nakažených po celém světě.