Clintonová vyzvala Angolu k uspořádání voleb

Luanda - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová během návštěvy v Luandě vyzvala Angolu, aby zintenzivnila boj s korupcí nahlodávající politiku i ekonomiku a vyhlásila v zemi prezidentské volby ve slíbeném termínu. Vyjádřila také obavy z přílišného vlivu Číny v Africe, což je téma, na které poukazovala i na svých dosavadních zastávkách afrického turné.

„Korupce je problémem všude, a kdekoli existuje, poškozuje víru lidu v demokracii, narušuje vládu a zabraňuje plnému zapojení lidí do jejich společnosti,“ prohlásila Clintonová na společné tiskové konferenci se svým angolským protějškem Assunçaem dos Anjosem. „Toto téma jsme s ministrem projednávali a myslím, že by bylo fér dodat, že Angola již začala podnikat kroky ke zvýšení transparentnosti,“ dodala.

Clintonová ocenila loňské parlamentní volby v Angole, první po 16 letech, jako „klidné a vzbuzující důvěru“. „Očekáváme, že Angola této pozitivní etapy využije k přijetí nové ústavy, k vyšetření a potrestání osob vinných v minulosti z porušování lidských práv a k uspořádání svobodných a nestranných prezidentských voleb v daném termínu,“ zdůraznila. Clintonová v rámci svého afrického turné navštívila Keňu a JAR, z Angoly odlétá do Konga, Nigérie, Libérie a na Kapverdské ostrovy.

Poslední prezidentské volby se v Angole konaly v roce 1992, další mají být ještě letos. Mluví se však o přesunu hlasování na rok 2010, protože zřejmě ještě nebude přijata nová ústava, podle níž by měl být nový prezident zvolen. Na to si ale stěžuje bývalá odbojová organizace Národní svaz pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA), která v odkladech vidí manipulaci svých bývalých protivníků z Lidového hnutí za osvobození Angoly (MPLA). Šéf MPLA José Eduardo dos Santos je už 30 let prezidentem.

Angola
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová