Nejméně 41 mrtvých při atentátech v Mosulu a v Bagdádu

Bagdád - Nejméně 41 mrtvých si vyžádaly čtyři pumové atentáty v Bagdádu a u severoiráckého města Mosulu. Dalších 150 lidí je zraněno, oznámila agentura AFP s odvoláním na místní úřady. AFP dodává, že povstalci se budou po odchodu Američanů snažit, aby zisky, jichž se v oblasti bezpečnosti dosáhlo, obrátili vniveč.

Dvě bomby umístěné v automobilech vybuchly ve vesnici Chazná, nedaleko od Mosulu. Chazná je obývána převážně členy kurdské sekty šabak, která je odnoží šíitského islámu s příměsí prvků dalších náboženství. Výbuchy zabily přinejmenším 25 lidí, dalších 70 bylo zraněno. Exploze navíc zcela zničily kolem 30 domů.

K dnešním útokům se zatím nepřihlásila žádná skupina. V minulosti podobné atentáty na obyvatele, zejména šíity, měli často na svědomí sunnitští extremisté, včetně bojovníků al-Káidy.

Bomby v Bagdádu zabíjely nezaměstnané šíity

V Bagdádu dnes dva pumové atentáty zasáhly čtvrti obývané také převážně šíity. Nálože vybuchly na místech, kde se shromažďovali lidé hledající příležitostnou práci. Zabito bylo podle dosavadních zpráv 16 a zraněno asi 80 lidí. Další tři nálože vybuchly podle AP v jedné sunnitské čtvrti hlavního města, ale byla při nich zraněna jen jedna osoba.

Podle dosavadních čísel je dnešek druhý nejsmrtonosnější den v zemi od konce června, kdy se americké jednotky stáhly z iráckých měst. Skoro přesně před měsícem bylo za jediný den zabito nejméně 52 a zraněno nejméně 80 lidí. Násilí v zemi v posledních měsících v průměru poněkud polevilo. Velmi jím ale dál trpí především oblast Mosulu.