Tajfun Morakot slábne, do Japonska se vrátil Etau

Peking - Tajfun Morakot se nad východním pobřežím Číny pomalu mění v tropickou bouři. I tak už je zřejmé, že půjde o nejhorší tajfun za desetiletí. Milion lidí muselo být evakuováno, škody se můžou vyšplhat v přepočtu až ke 20 miliardám korun. Obětí naštěstí ve srovnání se včerejškem nepřibývá. Do Japonska se mezitím vrátil tajfun Etau. Stačil už zabít nejméně 13 lidí na západním pobřeží, další se pohřešují. Přes dva tisíce Japonců bylo evakuováno.

Tajfun Etau se vrátil do východního Japonska a přinesl s sebou prudké lijáky a silné vichry. Víc než 500 domů je zatopeno, hrozí další sesuvy půdy. Tajfun se pohybuje rychlostí 15 kilometrů v hodině. V úterý by měl  dorazit do oblasti u hlavního města Tokia. Meteorologové předpovídají velké srážky, ale už teď voda bere všechno, co jí stojí v cestě. 

Morakot v Číně strhl tisíce domů

Na čínském pobřeží mezitím řádil tajfun Morakot, strhl s sebou tisíce domů. Pod troskami jednoho z nich přišel o život čtyřletý chlapec a další čtyři dospělí. Milion lidí stačily čínské úřady ještě předtím evakuovat. Nejvíc jsou postiženy provincie provincii Če-ťiang a provincii Fu-ťien. Desítky tisíc lodí zakotvily v přístavech, doprava na moři je zastavena. Tím utrpí především čínský obchod a rybolov.

Tajfun Morakot už předtím zpustošil severní Filipíny. Na Tchajwanu zabil nejmíň 12 lidí, desítky dalších se stále pohřešují. Voda odřízla od okolí na 4000 obyvatel, kteří jsou uvězněni v zaplavených vesnicích a čekají na záchranu.

V lázeňském městě Taitung se zřítil pětipatrový hotel, všech 300 hostů ale stihlo utéct. Od srpna pravidelně zasahují tajfuny Čínu, Tchaj-wan, Filipíny a Japonsko. Tvoří se v Tichém oceánu nebo Jihočínském moři, nad pevninou pak slábnou.

Vydáno pod