Obávaný Alcatraz se tyčí nad kalifornskými vodami již 75 let

San Francisco - Snad nejslavnější bývalé vězení na světě, Alcatraz, oslavilo 75. výročí svého otevření. Do jeho dnes už nepoužívaných útrob se přišli podívat bývalí vězni, dozorci i jejich děti, kterým se říkalo ostrovní gang, protože v pevnosti u kalifornského San Francisca bydleli spolu se svými rodiči. Už od šedesátých let 20. století ale Alcatraz slouží jen jako oblíbená turistická atrakce.

V minulosti měl Alcatraz zaručeně nejhorší pověst. Díky dokonalé ostraze a ostrovní poloze hostil taková jména jako mafiána Al Caponeho a plejádu největších kriminálníků z celých Spojených států. 75. výročí si proto nechal ujít málokterý z pamětníků. „Viděl jsem, jak jeden vězen bodl druhého do srdce, hrudi, krku, a já mezi ně vletěl jako blázen a snažil se je oddělit, ale ten druhý nepřestal nůžkami bodat do jeho těla,“ vybavil si například George DeVicenzi, bývalý dozorce.

Alcatraz sloužil svému původnímu účelu, tedy jako místo pro nejhorší kriminální živly, od 30. do poloviny 60. let minulého století. I dosud si udržuje image drsného vězení, po kterém nesou jméno například tisíce barů po celém světě. „Teď je to mnohem lepší pohled na Alcatraz, než býval odsud za zdmi,“ prohlásil bývalý vězeň Darwin Coon.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Vězni zde byli rozděleni po jednom, aby na sebe nemohli útočit a domlouvat se na vzpourách. Paradoxní je, že zatímco Alcatraz oslavoval, šest hodin vzdálené kalifornské vězení řešilo nepokoje a 40 vězňů nakonec skončilo v nemocnicích. Situaci muselo krotit 80 strážných a nejméně jedna budova shořela.

Návštěvníci Alcatrazu
Zdroj: ČT24