Vůdce teroristické skupiny se přiznal k přípravě atentátů v Německu

Düsseldorf (Německo) - Fritz Gelowicz, vůdce takzvané sauerlandské islamistické skupiny, která údajně chystala v Německu teroristické útoky, se dnes u soudu v německém Düsseldorfu přiznal. Obžalovaný Němec řekl, že byl určen za "vedoucího operace v Německu", jejímž terčem se měli stát američtí vojáci. Před soudem se z případné přípravy atentátů nyní kromě Gelowicze zodpovídají ještě další tři lidé - Němec, turecký Němec a Turek.

Původně chtěl Gelowicz, který konvertoval k islámu, táhnout do svaté války. To se mu ale nepodařilo. Podstoupil tříměsíční výcvik v táboře v pákistánském regionu Vazíristán. Tam nabyl přesvědčení, že bude lepší provést útoky v Evropě. „Ani u al-Káidy nebyl tehdy žádný Evropan, který by měl možnost provést útoky v Evropě. Přihlásili jsme se k tomu, protože nikdo jiný takový nebyl,“ uvedl Gelowicz.

Kromě toho by prý bylo „velmi těžké“ útočit na Američany v sousedním Afghánistánu. Šéf výcviku v táboře argumentoval tím, že atentát na Američany v zahraničí „dosáhne s mnohem menšími výdaji mnohem většího účinku“. To prý Gelowicze přesvědčilo. K pákistánskému Talibanu a ozbrojeným bojovníkům se dostal přes Istanbul a Teherán. V Pákistánu se pak učil střílet z kalašnikova a odpalovat výbušninu.

Teroristé plánovali útoky na Američany

Fritz Gelowicz

„Hlavním cílem měli být američtí vojáci v Německu.“

Následným terčem se pak měl stát americký cíl s politickým významem, tedy například konzulát. Třetím krokem mělo podle Gelowicze být „poslední varování německému obyvatelstvu“, které by pak tlačilo na stažení německých vojáků z Afghánistánu a Uzbekistánu.

Výpovědi obžalovaných, které učinili v minulých týdnech, jsou podle soudu věrohodné. „Máme dojem, že se na stůl vyložily necinknuté karty,“ uvedl  předsedající soudce Ottmar Breidling. 

Proces s islamisty začal zhruba před dvěma měsíci. Původně se odhadovalo, že by mohl trvat až dva roky. Nyní se zdá, že by mohl skončit dřív. K přípravě teroristických útoků se prý chtějí přiznat i zbývající tři podezřelí - Turek Adem Yilmaz, Němec Daniel Schneider a německý Turek Attila Selek. Obžalovaným hrozí prý až 15 let vězení.  

Muži byli zatčeni v roce 2007

Policie zatkla tři z obžalovaných 4. září 2007 při razii ve vesnici Oberschledorn v regionu Sauerland východně od Kolína nad Rýnem. Čtvrtého muže dopadlo Turecko v listopadu 2007 a vydalo ho do Německa.

Bomby, které měly být umístěny v automobilech, měly údajně vybuchnout před hlasováním německého parlamentu o prodloužení vojenské mise v Afghánistánu v říjnu 2007. Skupina prý chtěla použít vysoce výbušné směsi peroxidu vodíku a české roznětky, které se nakonec ukázaly jako vadné. Podle kriminalistů patří obžalovaní k organizaci Svaz islámského džihádu (IJU). Gelowicz dnes řekl, že vedení IJU v Pákistánu přísahal věrnost.