Andamany a Tokio zasáhlo silné zemětřesení, varování před tsunami zrušeno

Dillí/Tokio - Okolí Andamanských ostrovů v Indickém oceánu zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,6 stupně Richterovy škály. Silné otřesy země o síle 6,6 stupně Richterovy škály zasáhly také střední a východní Japonsko. Zatím nejsou žádné informace o případných obětech. Zemi zasáhlo silné zemětřesení již v neděli. Meteorologové okamžitě vyhlásili pohotovost kvůli obavám z přívalové vlny tsunami pro Indii, Barmu, Indonésii, Thajsko a Bangladéš. Po několika hodinách meteorologové však žádné známky vyvolání přívalové vlny tsunami nezaznamenali a varování zrušili.

Ohnisko zemětřesení v Indickém oceánu leží v hloubce 33 kilometrů pod hladinou, jeho epicentrum leží asi 260 kilometrů na sever od města Port Blair na Andamanech.

Zemětřesení v Japonsku začalo po 22:00 SELČ, jeho epicentrum bylo asi 150 kilometrů na jihozápad od Tokia, kde prý byly otřesy země cítit. Kvůli zemětřesení byly uzavřeny některé dálnice, omezena vlaková doprava a byla uzavřena část jaderné elektrárny Hamaoka v provincii Šizuoka.

Po tajfunu Etau přišlo i zemětřesení (zdroj: ČT24)


Meteorologové varují, že v oblasti hrozí sesuvy půdy a záplavy v souvislosti s lijáky, které doprovázejí tajfun Etau. „Kvůli tajfunu tu silně prší a půda je nestabilní. Může dojít k sesuvům,“ varovala japonská meteorologická agentura.

Japonsko patří celosvětově k oblastem s nejčastějšími otřesy půdy a připadá na něj téměř pětina světových zemětřesení o síle šesti a více stupňů Richterovy škály. Podle odborníků existuje devadesátiprocentní pravděpodobnost, že Tokio bude v příštích 50 letech zasaženo velmi silnými otřesy.

Vydáno pod