Morakot přechází v tropickou bouři, stovky lidí se stále pohřešují

Šao Lin (Tchaj-wan) - Tchajwanští záchranáři pátrají ve vesnici Šao Lin na jihu ostrova po stovkách vesničanů, kteří se pohřešují po obřím sesuvu půdy. Neštěstí způsobily přívalové deště vyvolané tajfunem Morakot, který se o víkendu přes ostrov přehnal. V některých částech jižního Tchaj-wanu spadlo během pátku a soboty až 200 centimetrů srážek, což je nejvíce za 50 let. Morakot je první tajfun, který letos Tchaj-wan zasáhl. Naštěstí se již proměňuje v tropickou bouři. Tajfuny v oblasti nejčastěji vznikají v období mezi červencem a srpnem. Oběti a škody po tajfunu sčítá i kontinentální Čína.

Vesnici Šao Lin tajfun prakticky odřízl od zbytku světa. Řeka rozvodněná přívalovými dešti zatopila silnice a poškodila mosty. Jediný způsob, jak se do vesnice dostat, je tak ze vzduchu. Záchranářům se zatím podařilo evakuovat zhruba 260 lidí. A ti se teď obávají nejhoršího. „Zřítila se část hory. Žijeme přímo pod ní. Pohřbilo to všechny mé příbuzné,“ řekl muž žijící ve vesnici. Dalších asi 400 lidí je však stále pohřešováno.

K sesuvu půdy došlo v neděli časně ráno, kdy spousta lidí ještě spala. Nánosy bahna smetly či zaplavily mnoho domů.

Záchranáři zatím našli těla zhruba čtyřicítky lidí, ovšem ne z Šao Lin

Tchajwanské úřady již potvrdily smrt 41 lidí, dalších 60 pohřešují. V tomto čísle ale není zahrnuto asi 400 lidí ze Šao Lin. Podle tchajwanských úřadů, které však nepředložily žádné důkazy, sesuv půdy ve vesnici zaživa pohřbil asi 100 lidí. Podle některých včera zachráněných vesničanů zemřelo až 600 obyvatel.

Záchranné práce provádějí převážně vrtulníky. Jeden z nich se dnes zřítil, když narazil do hory cestou do vesnice Santimen v hornatém regionu na jihu ostrova. Podle tchajwanských televizních stanic bylo helikoptéru vidět v údolí, do kterého se zřítila cestou. O osudu tříčlenné posádky nejsou zatím dostupné žádné informace.


Na Tchaj-wanu ještě čeká na záchranu asi 4000 obyvatel uvězněných v zaplavených vesnicích. Ve městě Tchaj-tchung se zřítil šestipatrový hotel, který podemlela rozbouřená řeka. Všech 300 hostů se podařilo včas evakuovat. „Spadla tu fůra mostů. Jak nám to situace dovolí, postavíme provizorní lávky, abychom se k lidem mohli dostat,“ řekl záchranář Čchao Kche-ta.

Oběti a škody sčítá i Čína

Oběti a škody po tajfunu Morakot a následných přívalových deštích se sčítají i v Číně, zde se mluví o škodách ve výši zhruba 20 miliard korun. Na východě země ve městě Pcheng-si v provincii Če-ťiang se po sesuvech půdy zřítilo nejméně sedm obytných domů. Nejméně dva lidé zahynuli a čtyři byli zraněni. Šest dalších se záchranářům podařilo z trosek vyprostit. Blíže neurčený počet lidí ale zůstává zavalen pod nánosy bahna a kamení.

Tajfun se nyní posunuje dále na sever a podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera místní meteorologové registrují jeho slábnoucí sílu a v souvislosti s Morakotem již mluví o tropické bouři.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24