Vězněný Barghútí byl zvolen do vedení palestinského Fatahu

Betlém (Předjordánsko) - V interních stranických volbách byl členem vedení hnutí Fatah zvolen i jeho někdejší generální tajemník Marván Barghútí, který je nyní vězněn v Izraeli. Třináct z 18 volbami obsazovaných míst ve výboru získali noví členové, což se považuje za významnou personální změnu ve vedení organizace. Výsledky pondělního a nedělního hlasování sjezdu Fatahu byly zveřejněny dnes.

Barghútí, který si v izraelském vězení odpykává pětinásobný doživotní trest za organizování vražd Židů, je mezi mnohými Palestinci oblíbený. V minulosti byl dokonce považován za nástupce zemřelého Jásira Arafata.

Do výboru se dostal také Muhammad Dahlan, který zastával různé posty v palestinské samosprávě a byl i vojenským velitelem pásma Gazy. Z výsluní se ztratil po porážce Fatahu v boji s radikálním Hamasem v pásmu Gazy v roce 2007. Od té doby v pásmu rozhoduje Hamas, Fatah se udržel u moci pouze na Západním břehu Jordánu. Členem výboru byl zvolen rovněž Džibril Radžúb, který byl v minulosti velitelem policie na západním břehu a teď je bezpečnostním poradcem předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse. Ten byl v sobotu zvolen předsedou Fatahu, což automaticky znamená také zvolení do ústředního výboru.
„Jsme sjednoceni a posíleni“

Radžúb řekl, že Fatah vyšel z volby nového vedení a týdenního kongresu, který byl první po 20 letech, „sjednocen a posílen“. Byli prý odstaveni příslušníci starší generace, což je významné před parlamentními volbami, které se mají konat v lednu.

„Čeká nás hodně úkolů, ten nejdůležitější je upravit vztahy s Hamasem,“ řekl Dahlan. Mezi radikálními Palestinci je považován za černou ovci, protože ho údajně chrání USA.

Bývalý premiér Kurája funkci neobhájil

Z lidí, kteří se podíleli na vyjednávání s Izraelem, ve výboru zůstal mírový vyjednávač Saíb Irikát. Funkci naopak neobhájil bývalý premiér Ahmad Kurája, který se podílel na mírových jednáních, jež vedla v roce 1993 k uzavření dohod o palestinské autonomii. Mezi neúspěšnými kandidáty se ocitl rovněž někdejší tajemník předsedy samosprávy Tájib Abdar Rahím.

Sjezd Fatahu se koná poprvé po dvaceti letech a podle Abbáse strana potřebuje ukázat zklamaným voličům nový začátek. Hnutí, které vedl Arafat až do své smrti v roce 2004, se chce zbavit především nálepky zkorumpovanosti, jež v roce 2006 vedlo k prohře ve volbách ve prospěch Hamasu. Ten se o rok později násilím zmocnil vlády v pásmu Gazy a způsobil rozkol palestinského hnutí za nezávislost.