Medveděv obvinil Ukrajinu z nepřátelské politiky vůči Rusku

Moskva - Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes obvinil Ukrajinu, že usiluje o přerušení hospodářských vztahů s Ruskem a ohrožuje bezpečnost dodávek plynu do Evropy. Uvedl rovněž, že se vzhledem k "protiruskému kurzu" Ukrajiny rozhodl odložit vyslání nového ruského velvyslance do Kyjeva. Na Ukrajině se mají v září konat předčasné parlamentní volby a v lednu příštího roku volby prezidentské.

„Máme dojem, že Kyjev soustavně usiluje o zpřetrhání tradičních hospodářských vztahů s Ruskem, především v oblasti energetiky. V důsledku toho je ohroženo stabilní využívání fakticky sjednocené plynovodní sítě sloužící k zajištění energetické bezpečnosti Ruska, Ukrajiny a mnoha evropských států,“ napsal Medveděv v otevřeném dopisu ukrajinskému prezidentovi Viktoru Juščenkovi.

Libor Dvořák, spolupracovník ČT, nicméně gesto Dmitrije Medveděva a nevyslání nového ruského velvyslance považuje za snahu ovlivnit situaci před ukrajinskými prezidentskými volbami. „Je možné, že velvyslanec nevyjede do Kyjeva dřív než po ukrajinských prezidentských volbách, protože tam by Moskva tentokrát chtěla nějak pomoci proruskému kandidátovi, ale vzpomeňme si, co tato snaha znamenala před pěti lety,“ připomíná Dvořák. Ten dodává, že šéf Strany regionů, Viktor Janukovyč, který se v současnosti těší mezi Ukrajinci nejspíše větší podpoře než jeho soupeř a současný prezident Viktor Juščenko, by se Moskvě zamlouval.

Rozhovor s Liborem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Medveděv píše, že problémy v rusko-ukrajinských vztazích byly už dřív. Ukrajinskou politiku za Juščenkova prezidentování ale podle něj nelze hodnotit jinak než jako odklon od zásad přátelství a partnerství, které byly zakotveny v oboustranné smlouvě z roku 1997. Jako příklady „cílených akcí“ vůči Rusku Medveděv uvádí ukrajinský postoj k rusko-gruzínskému konfliktu kvůli Jižní Osetii včetně dodávek ukrajinských zbraní Gruzii, ukrajinskou snahu dostat se do Severoatlantické aliance a neustálé pokusy zkomplikovat činnost ruské černomořské flotily, jejíž základna je na Krymu.

Medveděv obviňuje Ukrajinu z toho, že se pokouší přepsat dějiny 

Píše rovněž o údajných ukrajinských pokusech přepsat dějiny, zveličovat roli ukrajinských radikálních nacionalistů a vydávat hladomor na Ukrajině za Stalinovy vlády ve 30. letech za genocidu ukrajinského národa. Medveděv připomíná také podle něj nepodloženou ukrajinskou žádost o odvolání dvou ruských diplomatů z Kyjeva, což Rusko „neponechalo bez odpovědi“.

„Chtěl bych Vás informovat, že v podmínkách protiruského kurzu ukrajinského vedení jsem se rozhodl odložit příjezd našeho nového velvyslance na Ukrajinu. Konkrétní termín bude stanoven později s přihlédnutím k reálnému rozvoji rusko-ukrajinských vztahů,“ napsal Medveděv.

Nový zákon má umožnit armádě zásah v zahraničí 

Medveděv představil v parlamentu zákon, který umožní armádě, aby zasahovala i za hranicemi země. Vojáci by měli povolené preventivní akce proti agresorům a ochranu ruských občanů v zahraničí. Medveděv potvrdil, že zákon připravil kvůli loňskému konfliktu se sousední Gruzií. Zatím může armáda v zahraničí působit jen na přímé povolení Kremlu.