Mexická policie zmařila přípravu atentátu na prezidenta

Mexiko - Mexická policie zatkla na severozápadě země pět pašeráků drog, kteří podle ní plánovali atentát na prezidenta Felipeho Calderóna. On i jeho rodina už několikrát dostali výhrůžky smrtí kvůli tomu, že prezident tři roky vede válku proti drogovým kartelům. O připravovaném atentátu úřady neuvedly bližší podrobnosti. Od roku 2006 zemřelo v Mexiku při násilnostech spojených s drogami 13 tisíc lidí.

Hlavním podezřelým je Dimas Díaz, který byl spolu s ostatními zatčen v neděli v metropoli státu Sinaloa Culiacánu, kde má jeho gang hlavní základnu. Nedělní akci bezpečnostních orgánů předcházelo roční vyšetřování. Podle protidrogového oddělení federální policie mělo jít pravděpodobně o odvetu za předloňské zabavení 26 tun drog v přístavu Manzanillo. Droga byla převážena z Kolumbie a patřila gangu z Culiacánu.


Calderón, který v pondělí v Guadalajaře jednal s americkým prezidentem Barackem Obamou a kanadským ministerským předsedou Stephenem Harperem, řekl, že nejde o první ani o poslední pokus o jeho zavraždění. „Zločinci reagují, protože vidí, že v každodenním boji vítězíme,“ prohlásil.

Calderón po nástupu do úřadu v roce 2006 označil boj proti pašerákům drog za jednu ze svých priorit a zapojil do něho i 45 tisíc vojáků.

Felipe Calderón
Zdroj: ČT24