Jeden z posledních válečných zločinců dnes dostal doživotí

Mnichov - K doživotnímu vězení dnes mnichovský soud odsoudil bývalého důstojníka wehrmachtu Josefa Scheungrabera za podíl na nacistickém masakru 14 civilistů v Toskánsku za druhé světové války. Scheungraber byl uznán vinným smrtí deseti z nich, ve čtyřech případech byl pro nedostatek důkazů obžaloby zproštěn. Scheungraber po celou dobu procesu vinu odmítal a obhajoba hodlá verdikt napadnout. Trest nemůže být aplikován, dokud není rozsudek definitivní, a proto Scheungraber odešel od soudu volný. Soud trval skoro rok a patří k posledním procesům s nacistickými zločinci.

Procesu, který začal loni v září, se podle německého práva zúčastnili jako spolužalobci i příbuzní obětí z roku 1944. Scheungraber byl obžalován, že jako pětadvacetiletý poručík německého wehrmachtu nařídil 26. června 1944 zastřelit čtyři lidi v odvetě za zabití dvou německých horských myslivců v italském Falzano di Cortona nedaleko toskánského Arezza. Pak nechal nahnat dalších jedenáct civilistů do stodoly, kterou vojáci následně vyhodili do vzduchu. Přežil pouze patnáctiletý Gino Massetti.


Pohnutkou masakru byla pomsta, nenávist a hněv vůči partyzánům, kteří zabili dva z jeho vojáků, uvedl soud. Nebyla to tedy legální odveta, protože nebyla vykonána proti vojákům, ale proti bezbranným civilistům, dodal. Scheungraber po celou dobu procesu svou vinu odmítal a tvrdil, že v té době dohlížel na rekonstrukci mostu, který odpálili partyzáni. Prohlašoval, že civilisty předal vojenské policii a že neví, co se s nimi pak stalo.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Italský vojenský soud již před třemi lety Scheungrabera v nepřítomnosti odsoudil na doživotí, Německo však 91letého muže, který po válce poklidně žil v bavorském Ottobrunnu, nevydalo.

Dnešní rozsudek uvítali obyvatelé obce Falzano di Cortona a potomci obětí. Jeden ze Scheungraberových právníků ale verdikt označil za skandál a oznámil, že bude požadovat jeho revizi.

Starosta obce Falzano di Cortona Andrea Vagnini před vynesením rozsudku řekl, že tito obyvatelé nežádají pomstu, ale spravedlnost. Po vynesení rozsudku prohlásil, že pravda o masakru ve Falzanu dostala po 65 letech na povrch. Je podle něj téměř symbolické, že o trestu rozhodl soud v Mnichově, kde byla německá nacistická strana založena. „Vypadá to jako odplata historie,“ citovala starostu agentura ANSA.

Proces se Scheungraberem by měl být jedním z posledních procesů s nacistickými zločinci. Německý soud má ještě rozhodnout, kdy začne proces s Johnem Demjanjukem, údajným dozorcem z nacistického koncentračního tábora Sobibor obviněným z podílu na zavraždění téměř 30 tisíc lidí.

Vydáno pod