Prasečí chřipka už ve světě zabila 1462 lidí

Ženeva - Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím takzvaná prasečí chřipka usmrtila 1462 lidí, ovšem v některých zemích jižní polokoule lze konstatovat pokles onemocnění virem A(H1N1). WHO registruje 177 457 nemocných ve 170 zemích světa. Ještě 5. srpna bylo registrováno 1154 úmrtí a 162 380 registrovaných nemocných.

„Zdá se, že pandemický virus dosáhl vrcholu a nyní počet onemocnění na jižní polokouli klesá,“ prohlásila před novináři mluvčí WHO. Mezi zeměmi, kde virus A(H1N1) zaznamenává pokles, jsou Argentina, Chile, Austrálie a Nový Zéland. Naopak asijské země, jako je Thajsko, Indie a Vietnam, nyní čelí aktivnímu šíření nemoci, která byla 11. června vyhlášena za první pandemii 21. století.

Čísla jsou pravděpodobně ještě vyšší 

Podle WHO jsou tyto údaje nižší než skutečný stav, protože nejvíce postižené země nevyhotovují systematickou statistiku nemocných. Povinně se organizaci hlásí pouze smrtelné případy a první případy onemocnění.


Podle ministerstva zdravotnictví bylo v České republice do pondělí  registrováno 182 případů prasečí chřipky. Průběh všech onemocnění je lehký, nikdo nezemřel. Infekci si pacienti dovezli ze zemí s vyšším výskytem chřipky, tedy z Británie, Španělska, Řecka, Malty a Francie.