Thajsko nevydá Spojeným státům obchodníka se zbraněmi Bouta

Bangkok - Americkou žádost o vydání ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Bouta dnes zamítl thajský soud. Spojené státy, které Bouta viní z podpory terorismu, žádaly jeho vydání, aby ho mohly soudit. Pro USA znamená dnešní rozhodnutí thajského soudu velkou porážku. Moskva je však spokojená. Dvaačtyřicetiletý Bout, přezdívaný "obchodník se smrtí", byl zatčen loni v Thajsku za pomoci amerických agentů, kteří se vydávali za nákupčí zbraní pro Ozbrojené revoluční síly Kolumbie (FARC). Tuto organizaci mají USA na svém seznamu teroristických organizací.

Nejmenovaný americký diplomat uvedl, že Spojené státy jsou zklamány a překvapeny rozhodnutím soudu. Naopak Moskva ústy mluvčího ministerstva zahraničí vyjádřila nad výrokem spokojenost. Doufá prý také, že Bout se bude moci brzy vrátit do své vlasti. Ruští představitelé sledovali všechno kolem zatčení Bouta v Bangkoku velmi pečlivě.

Soudce trestního tribunálu Jitakorn Patanasiri zdůvodnil všeobecně spíše neočekávané rozhodnutí soudu tvrzením, že trestní tribunál nemá oprávnění trestat akce spáchané cizinci proti jiným cizincům v jiné zemi. Navíc podle soudu kolumbijské síly FARC, které jsou na teroristickém seznamu OSN a USA, nejsou v Thajsku pokládány za teroristickou, ale za politickou organizaci a politické hnutí.

Američané mají možnost odvolat se 

Americké úřady teď mají 72 hodin na to, aby se rozhodly, zda se proti dnešního verdiktu odvolají. Pokud se odvolají, Bout zůstane ve vazbě až do nového rozhodnutí, pokud se neodvolají, bude propuštěn na svobodu.

Bout se narodil v tádžickém Dušanbe a od roku 2003 je na černé listině Rady bezpečnosti OSN. Zbraně údajně dodával povstalcům v zemích, jako je Angola, Kolumbie či Sierra Leone, ale také radikálům afghánského Talibanu. Je považován za jednoho z nejnebezpečnějších a největších pašeráků zbraní na světě v posledních 15 letech.

Spojené státy chtějí Bouta soudit za taková obvinění, jako je spiknutí s cílem zabíjet Američany a spiknutí s cílem poskytnout materiální podporu teroristům. Pokud by Bout byl souzen v USA a byl shledán vinným, dostal by zřejmě doživotní trest.

Ruský překupník zbraní Viktor But je souzen v Bangkoku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod