Anestetika, která dostal Jackson před smrtí, pochází z Las Vegas

Las Vegas - Policie a federální protidrogová jednotka si vzaly na mušku lékárnu v Las Vegas, ze které pochází silné anestetikum obsahující látku propofol. Toto anestetikum dal Michaelu Jacksonovi jeho lékař Conrad Murray těsně před zpěvákovou smrtí. Jacksonova smrt 25. června po zástavě srdce ve věku 50 let stále nebyla do detailu objasněna. Informovala o tom agentura AP.

Policie vyšetřuje Jacksonovo úmrtí jako zabití a má za to, že propofol mohl při Jacksonově kolapsu hrát významnou roli. Účinná látka propofol je součástí celkových intravenózních anestetik určených k uspání pacienta při chirurgických výkonech. Přípravek by měli používat výhradně profesionálové v lékařském prostředí.

Conrad Murray není veden jako obviněný 

Jacksonův lékař Conrad Murray prý objednal lék obsahující propofol a další sedativa několik hodin předtím, než Jackson zemřel. AP to řekl nejmenovaný vyšetřovatel. Murray byl u zpěváka v době jeho skonu. Přípravek mu prý dal jako pomoc proti nespavosti. Vyšetřovatelé zkoumají lékařovy záznamy a korespondenci. Murray prý s policisty spolupracuje a není veden jako obviněný.

Podrobnosti o tom, jaké léky Jackson požil před smrtí a které z nich se mu mohly stát osudnými, by měla obsahovat zpráva o výsledcích pitvy. Ty však podle pondělního prohlášení losangeleského koronera zůstanou tajné do doby, než policie objasní okolnosti Jacksonova úmrtí.

Léčivé přípravky obsahující propofol používají lékaři i v Česku. Státní ústav pro kontrolu léčiv vydal koncem června upozornění týkající se správného užívání těchto léků, a to vzhledem k hlášení o výskytu nežádoucích účinků souvisejících s propofolem. Na stránkách českého serveru farmakologie.net se hovoří o možných nežádoucích účincích propofolu podávaného ve vyšších dávkách. Při nich prý hrozí srdeční selhání.

Vydáno pod