Čína vyzývá svět, aby respektoval suverenitu Barmy

New York - Rada bezpečnosti OSN v úterý o den odložila vydání společného prohlášení k situaci kolem vězněné barmské disidentky Do Aun Schan Su Ťij. Spojené státy a Evropa verdikt nad barmskou disidentkou odsoudily, ovšem Čína a Rusko zatím mají se zaujetím společného stanoviska problém a požádaly o čas. Čína navíc prohlásila, že svět musí respektovat barmské soudy a nevměšovat se do vnitřních záležitostí této země.

Podle diplomatických zdrojů o odklad vydání prohlášení OSN požádaly Čína, Vietnam, Rusko a Libye. Perspektiva konkrétních akcí s cílem dosáhnout osvobození Su Ťij je nicméně podle pozorovatelů malá. Zejména proto, že Čína, která má v radě právo veta, vždy vzdorovala proti uvalení sankcí na sousední Barmu.

„Mezinárodní společenství by mělo plně respektovat suverenitu barmského soudnictví,“ uvedla v prohlášení mluvčí čínského ministerstva zahraničí Jiang Yuová.

Mezi kritiky verdiktu barmské justice je i Česká republika

Do Aun Schan Su Ťij bylo v úterý uloženo dalších 18 měsíců domácího vězení za údajné porušení pravidel během předchozího věznění. Verdikt justice totalitního asijského státu odsoudily mimo jiné evropské a některé asijské země, Spojené státy, humanitární organizace a sdružení na ochranu lidských práv. Kritizovalo ho i Česko a bývalý prezident Václav Havel.

Čtyřiašedesátiletá Su Ťij byla odsouzena proto, že v květnu nechala ve svém domě přenocovat Američana Johna Yettawa, který se k ní dostavil bez pozvání. Údajně tím porušila pravidla svého domácího vězení.

Vydáno pod