Putin slíbil podporu separatistickým regionům, Tbilisi protestuje

Moskva – Půl miliardy dolarů chce Rusko v příštím roce investovat do svých vojenských základen v Abcházii. Oznámil to ruský premiér Vladimir Putin, který dnes tento separatistický gruzínský region nečekaně navštívil. Ruští vojáci chtějí také posílit ochranu abcházských hranic, podle ruského ministerstva obrany ale Moskva neplánuje další posílení vojenské přítomnosti v Abcházii a Jižní Osetii – další odštěpenecké oblasti. Putin dnes slíbil, že se o své spojence v neklidném zakavkazském regionu postará. Tbilisi to označilo za provokaci vedoucí ke zvyšování napětí v oblasti.

Rusko uznalo nezávislost Abcházie a Jižní Osetie po loňské srpnové válce s Gruzií, která je stále považuje za součást svého území. Putin dnes ale varoval Tbilisi před pokusem získat oba regiony zpět. Z války s Ruskem by si podle něj měla Gruzie vzít ponaučení, že „užití síly nikam nevede“. Podle jeho slov nelze v oblasti Kavkazu vyloučit nový ozbrojený konflikt, dokud bude u moci gruzínský prezident Michail Saakašvili.

„Spolu s příslušnými abchazskými úřady vyvineme potřebné úsilí, abychom vybudovali moderní pohraniční obranu,“ řekl Putin novinářům. „Je to dodatečná a závažná garance bezpečnosti Abcházie a Jižní Osetie,“ řekl. Rusko podle něj poskytne v příštím roce další pomoc ve výši 500 milionů dolarů (devět miliard korun) na podporu abchazského obranného rozpočtu a na vybavení tamních ruských vojenských základen. Rozmístí v Abcházii vojenské jednotky a posílí ochranu jejích hranic. „Za současného gruzínského vedení nemůžeme vyloučit nic, ani nový ozbrojený konflikt,“ prohlásil ruský premiér.

Tbilisi proti Putinově návštěvě protestuje

Gruzínské ministerstvo zahraničí reagovalo prohlášením, že návštěva ruského premiéra v Abcházii povede ke zvýšení napětí v oblasti. „Putinova návštěva na okupovaném území svrchovaného státu je další provokací,“ protestuje gruzínská diplomacie s tím, že jde o „další pokus destabilizovat situaci a eskalovat napětí na Kavkaze“. Podle Tbilisi jde o další důkaz, že „Rusko trvale porušuje mezinárodně uznávané normy a zásady mezinárodního práva“.

Vojenskou přítomnost v Abcházii a Jižní Osetii Rusko posilovat nebude

Ruský ministr obrany Anatolij Serďjukov dnes novinářům sdělil, že Rusko má v Abcházii 3 636 vojáků a „o něco méně“ v Jižní Osetii. Na otázku, zda v obou separatistických republikách plánuje posílení vojenské přítomnosti, Serďjukov řekl: „Na co více vojáků? Tohle stačí.“

Moskva po loňské vítězné válce s Gruzií uznala obě separatistické provincie za samostatné státy. Zbytek světa kromě Nikaraguy ale podporuje územní celistvost Gruzie.

Situace na Kavkaze zůstává napjatá i v sousedních autonomních republikách patřících Rusku. V den Putinovy cesty do Abcházie zastřelili neznámí útočníci v Ingušsku místního ministra stavebnictví přímo v jeho kanceláři. V červnu pak přežil pumový atentát tamní prezident. Podle pozorovatelů ale mají tyto útoky příčinu spíš ve vyřizování osobních účtů kvůli všudypřítomné korupci.

Vydáno pod