USA začnou od září využívat leteckého mostu přes Rusko do Afghánistánu

Moskva - Od 6. září mohou Spojené státy využívat ruský vzdušný prostor pro zásobování a posilování svých jednotek v Afghánistánu. Tehdy vstoupí v platnost příslušná dohoda mezi oběma velmocemi, která byla podepsána během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě počátkem července. Prohlásil to náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow v rozhovoru pro agenturu Interfax.

„Tranzitní dohoda vstupuje v platnost 60 dnů od svého podpisu. Právě 6. září je tak první den, kdy ji lze využít,“ řekl. „Nevím ale, jestli jsou lety plánovány už na toto datum,“ dodal.

Nová dohoda umožňuje převážet i vojenský materiál

Dohoda byla podepsána během návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Moskvě počátkem července. Dokument umožňuje ročně až 4500 letů amerických vojenských letadel přes ruský vzdušný prostor, což je asi 12 denně, bez letových poplatků, ale také bez práva mezipřistání na ruském území. Ba co víc, Rusko umožňuje takto Spojeným státům vozit do Afghánistánu nejen zásoby, ale i vojenský materiál, munici a vojáky.

„Ani Amerika, ani Rusko nemají zájem, aby v Afghánistánu a v Pákistánu vládl Taliban,“ poznamenal k tomu tenkrát v Moskvě Obama. Dohoda podle Bílého domu ušetří Spojeným státům 133 milionů dolarů ročně (skoro 2,5 miliardy Kč). Moskva umožňovala už dosud Američanům železniční přepravu do Afghánistánu, ale pouze nevojenského materiálu. Dohoda o letecké přepravě veškerého materiálu a vojáků představuje významnou pomoc prezidentu Obamovi, který chce znásobit úsilí o potlačení afghánského Talibanu, napsala agentura AFP.

Český tým v Afghánistánu podpořil školení žen o volbách

V Afghánistánu se budou 20. srpna konat prezidentské volby. Volební právo má v této zemi každý občan starší 18 let, který se předem musí zaregistrovat. S finanční podporou českého rekonstrukčního týmu uspořádalo afghánské ministerstvo pro záležitosti žen v provincii Lógar školení pro ženy o volebním procesu. Jednodenní setkání se za účasti desítek žen z celé provincie konalo v hlavním městě Lógaru Púli Alam. Cílem bylo hlavně připomenout místním ženám, proč je důležité využít vlastního volebního práva.

Podle OSN patří situace afghánských žen k nejhorším na světě. Mají obtížný přístup ke vzdělání a zdravotní péči či minimální možnost rozhodovat o rodinném rozpočtu. I kvůli těmto nerovnoprávnostem byly v zemi zavedeny pevné kvóty pro zastoupení žen v politice.

Vydáno pod