Za dva roky nás bude sedm miliard

New York - Už v roce 2011 má žít na Zemi sedm miliard lidí. Vyplývá to z nejnovější studie o vývoji světové populace, kterou vypracoval výzkumný institut Population Reference Bureau. Největší nárůst obyvatel přitom v následujících letech čeká rozvojové a často nejchudší země světa. Počet obyvatel poroste v následujících 40 letech z 97 procent v Asii, Africe a Latinské Americe.

V roce 2050 by měla být vůbec nejlidnatějším státem světa Indie s jednou miliardou a 700 miliony obyvatel. Dosavadní lídr Čína bude mít asi o 300 milionů lidí méně. Třetí nejlidnatější zemí by měly být Spojené státy s 439 miliony obyvatel.

Výhled nevyznívá pro planetu příliš pozitivně. V chudých částech světa bude počet obyvatel navzdory špatným životním podmínkám narůstat - zatímco v Africe jedna žena porodí v průměru za svůj život šest nebo sedm dětí, například ve Spojených státech má průměrná žena jen dva potomky. Zatímco počet obyvatel africké Ugandy se do roku 2050 zvětší víc než třikrát (ze současných 31 by v zemi mělo žít až 96 milionů lidí), Kanaďanů přibude daleko méně - do roku 2050 se tam počet obyvatel podle studie zvýší asi jen o osm milionů.

V roce 2011 bude na světě 7 miliard lidí (zdroj: ČT24)
Indie
Zdroj: ČT24