Fidel Castro dnes slaví třiaosmdesátku ve vší tichosti

Havana – Bývalý kubánský vůdce Fidel Castro slaví 83. narozeniny. Na Kubě vládl téměř půl století, od operace zažívacího traktu před třemi lety se už ale moc na veřejnosti neukazuje. Nyní je prezidentem jeho bratr Raúl, od jehož vlády mnozí očekávali ekonomické i jiné reformy. Fidelův mladší bratr se do nich sice pustil, mnozí Kubánci ale dosavadní změny označují jen jako symbolické. Dnešní narozeniny Fidel oslaví jen v soukromí, žádné oficiální oslavy plánovány nejsou.

Fidel Castro se sice na veřejnosti neobjevuje, pravidelně ale píše úvahy pro noviny, v nichž se většinou vyjadřuje k mezinárodnímu dění. Přijímá také zahraniční představitele, především venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Nikoliv však s tradičním doutníkem - kterého se už dávno vzdal - a v olivově zelené uniformě, nýbrž v civilním, obvykle sportovním úboru.

Ve středu večer byla v Havaně jako narozeninový dárek otci kubánské revoluce zahájena výstava 83 fotografií a tří malovaných portrétů bývalého vůdce. Nejnovější fotografii pořídil zhruba před měsícem a půl Fidelův syn Alex. Jeho díla společně se snímky dalších čtyř fotografů budou do 2. září k vidění v havanském hotelu Nacional, odkud se bude expozice přesouvat po celém ostrově.

Na Alexově snímku má bývalý kubánský vůdce svůj šedivý plnovous a je oblečen v černém tričku a bílé sportovní bundě a na hlavě má modrou baseballovou kšiltovku. Z fotografie je patrné, že je zřejmě v dobré formě.