Šlo o únos, říká majitel ztracené lodi Arctic Sea

Moskva - Majitel finské nákladní lodi Arctic Sea s ruskou posádkou, která se ztratila v Atlantiku, je přesvědčen, že plavidlo bylo uneseno. Loď s nákladem dřeva za půldruhého milionu dolarů měla už před týdnem dorazit z Finska do Alžírska. Posádka přestala s operátorem komunikovat koncem července, když se na palubu nalodila skupina maskovaných mužů vydávajících se za agenty protidrogové jednotky. Muž, který o sobě tvrdil, že je kapitánem lodi, naposledy odpověděl švédským úřadům 31. července, kdy jim telefonicky sdělil, že se nachází u francouzských břehů kanálu La Manche.

„Podle mého názoru je nanejvýš pravděpodobné, že loď byla unesena,“ řekl Viktor Matvejev, ředitel finské společnosti Solchart, která provozovala loď plující pod maltskou vlajkou. Příbuzní členů ruské posádky odmítli k záležitosti cokoli říci.

Loď se nejspíše nepotopila

Nikdo si navíc nedovede vysvětlit, jak může beze stopy zmizet plovoucí gigant o délce bezmála sto metrů. „Plavil jsem se na podobné lodi, takže vím, že kdyby se potopili, zbyla by po nich na hladině alespoň ropná skvrna,“ uvedl otec člena posádky Alexander Dachenija.

Nad možným únosem ale kroutí hlavou kapitán dálné námořní plavby Karel Zeman: „Jako námořní důstojník, který proplul Lamanšským průlivem mnohokrát, tomu nemohu uvěřit. V tomto místě se loď může ztratit jen těžko, protože všechny lodě jsou pod kontrolou.“ Podle Zemana jde spíše o nekalou obchodní záležitost, už jen kvůli vysoké hodnotě nákladu.

Na Zemanova slova navazuje i Michail Vojtěnko ze společnosti Sovfracht: „Ten náklad, ať už to bylo cokoli, chtěl někdo, nevíme kdo, kamsi dopravit. A nějaká třetí strana zřejmě natolik nechtěla, aby dorazil na místo určení, že se do toho vložila.“

Maltské úřady údajně obdržely zprávy, podle nichž 24. července na palubu lodě ve švédských vodách vstoupilo asi deset ozbrojených mužů, kteří se vydávali za policisty. „Když jsme je kontaktovali, nezaznamenali jsme nic podezřelého, ale únosci jim v tu chvíli mohli mířit přímo na hlavu,“ uvedl Mark Clark z Britské námořní a pobřežní agentury.

Rusové z posádky prý byli zbiti, svázáni, dostali roubíky do úst a šátky přes oči. Byli prý vyslýcháni ohledně pašování drog. Někteří z nich byli údajně zraněni. Švédsko rozhodně popřelo, že by k lodi vyslalo své lidi.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv ve středu nařídil pátrat po zmizelé lodi, nalézt ji a osvobodit její ruskou posádku. Do pátrání se prý už zapojily ruské lodě, radary a satelity. Pomocnou ruku podalo i francouzské námořnictvo.

Únos lodi Arctic Sea
Zdroj: ČT24