Pchjongjang přimhouřil oko a po půl roce pustil jihokorejského dělníka

Soul – Severní Korea propustila jihokorejského pracovníka průmyslové zóny Kesong na hranici mezi korejskými státy, kterého od března zadržovala za údajnou urážku komunistického vedení země. Za jeho propuštění se přijela v pondělí do Pchjongjangu přimluvit i šéfka koncernu Hyundai Hjon Čong-un, který výrobu v této speciální zóně řídí. Podle agenturních zpráv se propuštěný dělník již vrátil do Jižní Koreje.

Muž pracoval v průmyslovém komplexu v severokorejském Kesongu. V této zóně u hranice mezi oběma korejskými státy je více než sto jihokorejských továren, v nichž je zaměstnáno kolem 40 tisíc severokorejských dělníků.

Průmyslový komplex v Kesongu, který byl otevřen v roce 2004, je považován za nejmocnější symbol usmiřování mezi oběma Korejemi. Je kombinací jihokorejského kapitálu a technologie se severokorejskou levnou pracovní silou.

Do Pchjongjangu v pondělí přicestovala předsedkyně Hyundai Group Hjon Čong-un na jednání o propuštění jihokorejského dělníka a také o obnovení cestovního ruchu v oblasti severokorejské hory Kumkang. Do tohoto resortu firma Hyundai investovala miliony dolarů, avšak činnost tam byla zastavena před rokem. Stejně tak velké investice provedla v Kesongu.

Propuštění dělníka by mohlo uvolnit napětí na Korejském poloostrově

Propuštění dělníka zřejmě přispěje k uvolnění napětí mezi oběma korejskými státy, respektive k obnovení obchodních vztahů s jihokorejským gigantem Hyundai Group. Zároveň by to mohlo uklidnit investory znepokojené potížemi, jež se začaly vymykat kontrole, napsala agentura Reuters. Jisté uvolnění nastalo minulý týden po návštěvě bývalého amerického prezidenta Billa Clintona v Pchjongjangu, kde dosáhl propuštění dvou amerických novinářek, odsouzených za údajný ilegální vstup do země.

Vztahy mezi oběma zeměmi ochladly mimo jiné poté, co v čele Jižní Koreje stanul loni prezident I Mjong-bak, jenž okamžitě zastavil bezpodmínečnou pomoc. Komunistický režim navíc vyvolal znepokojení a rozhořčení mezinárodního společenství svými aktivitami, které zahrnuly i údajnou jadernou zkoušku či zkušební odpálení strategických raket.

Předsedkyně Hyundai Group Hjon Čong-un na návštěvě v Severní Koreji
Zdroj: ČT24
Vydáno pod