V USA nabírá na síle pravicový extremismus

Washington - Spojené státy zažívají nárůst militantního pravicového extremismu. Ve své čerstvé studii to tvrdí americká nevládní organizace SPLC, která podobné aktivity dlouhodobě monitoruje. I když totiž občanům USA umožňuje právo nosit zbraně přímo ústava, neznamená to ještě, že se mohou volně sdružovat v polovojenských skupinách s protivládní agendou. Právě to se nyní ve Spojených státech děje v mnohem větší míře, než tomu tak bylo v posledních letech.

„Dá se jasně vysledovat, jak toto hnutí absorbovalo čerstvou vlnu rasismu. Myslím, že hlavní příčinou tohoto vývoje je skutečnost, že v čele federální vlády, považované apriori za nepřítele, stanul černoch,“ uvedl aktivista SPLC Mark Potok.

Od roku 2000 nárůst počtu rasistických skupin o 53 procent

Extremismus v USA sílí (zdroj: ČT24)

Dle nové studie organizace SPLC nazvané Druhá vlna: Návrat milicí posílily rasistické skupiny v USA ve srovnání s rokem 2000 početně o 53 procent. Autoři analýzy také vidí spojitost mezi nástupem nové administrativy a sérií útoků na strážce zákona, k níž letos došlo, jak dokládá John Foster Berlet, specialista na radikální pravicová hnutí v USA: „Dnešní společenské a politické prostředí je nasáklé zdánlivě absurdními, nicméně velice vlivnými konspiračními teoriemi, přehnanými tvrzeními a démonizací konkrétních osob i skupin. To vytváří živnou půdu k tomu, aby došlo k otevřenému násilí.“

Odborníci se proto domnívají, že by úřady neměly znepokojivému trendu jen nečinně přihlížet. „Pokud je zde jedinec, který ustavičně mluví o pozvednutí zbraní proti civilistům a vládě, měl by to být jasný signál, že je třeba proti tomu zakročit,“ vyjádřil se bezpečnostní analytik televize CBS Paul Kurtz.

Zatímco republikánská administrativa prezidenta Bushe viděla po 11. září svého typického nepřítele hlavně v islamistech a džihádistech z okolí al-Káidy, po střídání v Bílém domě by se podle autorů nové studie měli američtí agenti více zajímat o to, co se děje na domácí frontě.