Argentinského generála dohnala spravedlnost po 33 letech

Buenos Aires – Bývalý argentinský generál Santiago Omar Riveros stráví zbytek života za mřížemi. Soud v Buenos Aires ho uznal odpovědným za umučení čtrnáctiletého chlapce na základně Campo de Mayo, kde byl Riveros velitelem. V tzv. špinavé válce, kterou někdejší vojenská junta vedla proti svým odpůrcům v letech 1976 až 1983, zmizelo nebo zahynulo kolem třiceti tisíc lidí.

Floreal Avellaneda a jeho matka byli v roce 1976 krátce před chlapcovými 15. narozeninami uneseni a mučeni příslušníky armády, kteří se z nich snažili dostat informace o místě úkrytu Florealova otce, v té době komunistického odborového předáka. Florealovo tělo se o měsíc později našlo na uruguayském pobřeží. Chlapec měl svázané ruce a nohy a tělo vykazovalo známky bití. Matka Iris Pereyrová byla po třech letech propuštěna. „Pouštěli nám do podpaží, prsou, úst a genitálií elektrický proud,“ popsala u soudu praktiky argentinských vojáků.

Riveros vinu necítí a zpochybňuje legitimitu soudu

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Generál Riveros si trest odsedí ve vězení. Jeho žádost o domácí vězení byla zamítnuta s tím, že jeho věk - 86 let - není důvodem k mírnějšímu trestu. Odsouzeno bylo i pět jeho bývalých podřízených: čtyři z nich dostali tresty od osmi do osmnácti let a bývalý šéf rozvědky Fernando Verplaetsen 25 let. Generál se u soudu hájil tím, že jen plnil příkazy a armáda tehdy vedla válku proti komunismu. „Jsem demokrat. Nejsme nacisté, nejsme diktátoři, jsme budovatelé demokracie,“ prohlásil. Současně proces zpochybnil s tím, že jeho soudci je pouze jeho rodina a nejvyšší soud ozbrojených sil.

Riveros byl poprvé odsouzen v roce 1985 a o čtyři roky později mu tehdejší prezident Carlos Menem udělil milost. Tu argentinský nejvyšší soud předloni zrušil a soudní proces obnovil.

V Campo de Mayo bylo za diktátora Leopolda Galtieriho zadržováno pět tisíc lidí. Podle organizací na ochranu lidských práv šlo o jeden z největších vyhlazovacích táborů tehdejší vojenské junty.