Izrael by měl vyšetřit případy zabitých Palestinců

Jeruzalém - Izrael byl dnes vyzván Mezinárodní organizací na ochranu lidských práv Human Rights Watch, aby prošetřil sedm případů, při kterých prý izraelští vojáci během lednové ofenzivy v pásmu Gazy zastřelili palestinské civilisty, přestože mávali bílou vlajkou. Izraelská vláda však reagovala na výzvu tím, že obvinila organizaci ze zaujatosti.

Human Rights Watch v poslední z řady zpráv různých organizací, které vyšetřovaly porušování válečného práva během třítýdenního konfliktu v Gaze, uvádí, že má k dispozici výpovědi a další důkazy, které ukazují na to, že 11 neozbrojených lidí včetně pěti žen a čtyř dětí bylo zastřeleno, i když mávali bílou vlajkou.

Zpráva Human Rights Watch

„Tyto oběti jsou jen malou částí celkového počtu zraněných a usmrcených palestinských civilistů. Ale vyčnívají, protože v každém z případů oběti stály, šly nebo byly v pomalu jedoucích vozidlech s dalšími neozbrojenými civilisty a snažily se dát najevo, že nejsou bojovníky tím, že mávaly bílou vlajkou.“

Podle zprávy všechny důkazy naznačují, že v té době měly izraelské síly dané oblasti pod kontrolou a nebojovalo se v nich.

Vojáci měli střílet i na děti a ženy

Během jednoho z incidentů prý na rozkaz izraelského vojáka vyšly ze svého domu dvě ženy a tři děti. Nejméně tři ze skupiny držely kusy bílé látky, když na ně voják z poblíž stojícího tanku zahájil palbu a dvě z nich, ve věku dvou a sedmi let, zabil. Třetí dívka a její babička utrpěly zranění, uvádí Human Rights Watch.

Izrael v reakci na obvinění v dnešním prohlášení uvedl, že zpráva organizace je „postavena na svědectví řady Palestinců, jejichž důvěryhodnost nebyla prokázána“. Mluvčí izraelské vlády Mark Regev obvinil Human Rights Watch ze zaujatosti.

Dle izraelské armády jsou její vojáci povinni respektovat jednotlivce, kteří mávají bílou vlajkou na znak toho, že se vzdávají, nebo nejsou bojovníky. Hamas ale prý civilistů s bílou vlajkou zneužíval jako lidských štítů. „Jakákoliv osoba, která tímto způsobem ukáže bílou vlajku, jedná nelegálně, neužívá ochrany před odvetnou akcí a ohrožuje okolní civilisty,“ prohlásila armáda.

Podle organizací na ochranu lidských práv zahynulo během lednových bojů v pásmu Gazy přes 1400 Palestinců, včetně více než 900 civilistů. Izrael počet obětí odhaduje na asi 1100 a tvrdí, že ve většině případů šlo o ozbrojence. Civilistů prý zahynulo necelých 300. Při konfliktu zahynulo také 13 Izraelců, včetně tří civilních obyvatel. Izrael invazi odůvodnil snahou potlačit ostřelování izraelského území ze strany palestinského militantního hnutí Hamas.

Některé mezinárodní organizace obvinily také vůdce militantního Hamasu z válečných zločinů, kterým je podle nich ostřelování izraelských civilistů raketami.

  • Izraelský voják v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/987/98680.jpg
  • Boje v Gaze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/662/66147.jpg