V šatech se do bazénu nesmí – bez ohledu na vyznání

Paříž – Islám–neislám, v šatech se do bazénu nepoleze. Tak zní rozhodnutí provozovatelů veřejného koupaliště ve francouzském Emerainville východně od Paříže, kteří zakázali vstup asi třicetileté ženě v burkinách. Burkini (burka a bikini) jsou koupací úborem pro muslimské ženy, jimž islám nedovoluje odhalovat se na veřejnosti. Sestávají se ze závoje, tuniky a širokých kalhot.

Starosta města Alain Kelyor tvrdí, že rozhodnutí nesouvisí s islámem, ale s hygienickými předpisy. Burkini podle něj nejsou islámské plavky a v koránu takový typ plavek neexistuje. Podle provozovatelů bazénu muslimské plavky neodpovídají předpisům, podle nichž se v bazénu nesmějí lidé koupat v oblečení.

Alain Kelyor, starosta francouzského Emerainville:

„Burkini? Takový typ plavek korán nezná!“

Koupelechtivá muslimka, kterou média označují pouze jako Carole, se ale hájí tím, že koupání v burkini jí správci dovolili při první - červencové - návštěvě bazénu, nikoliv ale při druhé, srpnové. Podle BBC jde o Francouzku, která konvertovala k islámu. „Zkrátka a dobře, jde o segregaci,“ říká Carole. „Budu bojovat za to, aby se to tady změnilo. A až uvidím, že jde o marný boj, nevylučuji, že Francii opustím.“

Komise složená z 32 francouzských poslanců začala v červenci analyzovat nošení burek a nikábů muslimkami ve Francii. Koncem roku mají zveřejnit závěrečnou zprávu, v níž má padnout především doporučení, zda zpřísnit či naopak zmírnit již existující zákaz nošení okázalých náboženských symbolů na úřadech a ve školách, jímž Francie před čtyřmi lety vyvolala nelibost islámského světa. Komisi vytvořil parlament po projevu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho před oběma parlamentními komorami, v němž vyjádřil názor, že nošení burek, které kompletně zahalují ženy od hlavy k patám, jejich nositelky zotročuje a ponižuje. Sarkozy zároveň vyzval k zevrubné debatě o tomto druhu oblečení a vyjádřil pochybnost o tom, že jde opravdu o náboženský symbol islámu.

Ve Francii žije asi pět milionů muslimů, jde o největší muslimskou minoritu v západní Evropě. Podle některých studií by zde do poloviny století dokonce mohli muslimové tvořit většinu obyvatelstva.

Muslimky
Zdroj: ČT24