Asie se k rozsudku nad Su Ťij radši nehlásí, EU Barmě udělila další sankce

Rangún/Peking/Brusel - Evropská unie rozšiřuje sankce vůči Barmě. Zmrazuje bankovní účty a nedovolí na své území vstup soudcům, kteří se podíleli na posledním procesu s opoziční aktivistkou Su Ťij. V úterý dostala 18 měsíců domácího vězení za porušení zákona o vnitřní bezpečnosti. Většina západních zemí verdikt odsoudila. Na rozdíl od západních zemí zaujímají asijské země k případu barmské disidentky Do Aun Schan Su Ťij poměrně zdrženlivý postoj. Barmská junta má například podporu Číny, která vyzvala k respektování soudní svrchovanosti země.

Barmská disidentka Do Aun Schan Su Ťij byla v úterý odsouzena k tříletému domácímu vězení za údajné porušení pravidel, za kterých byla v minulosti zadržována. Zvláštní soud nejprve oznámil verdikt tři roky vězení a nucených prací, ale vojenská junta trest vzápětí snížila na půldruhého roku domácího vězení.

Podle Číny i Vietnamu jde o vnitřní záležitost Barmy

Ťiang Jü, mluvčí čínského ministerstva zahraničí, prohlásila, že nastal čas k dialogu s Barmou, a nikoli k její kritice, k níž se snaží tlačit Radu bezpečnosti OSN západní země. Také Vietnam označil celou věc za vnitřní záležitost Barmy. Nicméně společně s dalšími státy Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) se vyslovil pro zahájení demokratického procesu, národní usmíření a pro dialog mezi stranami v této zemi.

Rovněž komunistický Laos, který se k rozsudku sám vůbec odmítl vyjádřit, víceméně zaujal stejný postoj. Naopak Thajsko vyjádřilo nad verdiktem „hluboké zklamání“. Jeho předchozí kritické prohlášení jménem ASEAN dokonce vyvolalo napětí mezi Bangkokem a barmskou juntou. Obě země jsou členy ASEAN společně s Malajsií, Singapurem, Indonésií, Filipínami, Brunejí, Vietnamem, Laosem a Kambodží.

Indonéská vláda ve středu zakázala skupině exilových barmských aktivistů uspořádat konferenci. Ve stejný den však prezident Susilo Bambang Yudhoyono vyzval juntu k uspořádání „důvěryhodných“ voleb, a to za účasti Su Ťijiny Národní ligy pro demokracii.

Unie a Evropa stojí za Su Ťij

Už dříve se proti novému trestu pro světoznámou barmskou političku  postavila Evropská unie, která jménem švédského předsednictví krátce po rozsudku vyzvala k okamžitému propuštění Su Ťij.

Unie poté rozšířila seznam osob, které mají zakázáno cestovat do zemí 27členného bloku či mají zmrazena evropská finanční aktiva. Jména konkrétních osob budou zveřejněna v oficiálním věstníku EU. Rozšířeny byly podle prohlášení, které předsednictví rozeslalo novinářům, i sankce, které se týkají zmrazení aktiv podniků vlastněných či kontrolovaných představiteli barmského režimu či jimi spřízněnými subjekty.