Moderátor objednával vraždy, zvyšoval tak sledovanost svého pořadu

Brasília - Brazilská policie obvinila moderátora a poslance za stát Amazonas Wallace Souzu z objednávání vražd, které měly zvyšovat sledovanost jeho pořadu. Souza veškerá obvinění odmítl, jeho právník navíc nově zpochybnil způsob vedení výslechu a vyšetřování. Bizarní případ vražd na zakázku a obchodu s drogami otřásá brazilskou společností.

Policie pojala podezření, když si všimla, že televizní stanice, pro kterou Souza pracoval, byla u vražd vždy první a pořizovala na místě exkluzivní záběry. Moderátor pak v pořadu upozorňoval na pomalost a neschopnost policie. Poslanec, který je spolu se svým synem podezřelý také z pašování drog, všechna obvinění odmítá.

„Jde o obvinění z nezákonného držení zbraní a vytvoření zločineckého gangu,“ uvádí státní zástupce z Amazonas Fabio Monteiro.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

„Příkaz k vraždě vždycky přicházel od poslance a jeho syna, který potom dával echo televizi, aby se dostala na místo před policií,“ řekl agentuře vyšetřovatel Thomaz Vasconcelos. Podle jeho názoru sloužily vraždy Souzovi hned dvakrát - jednak se tím zbavoval svých rivalů ve sféře obchodu s drogami, jednak zvyšoval sledovanost „svého“ televizního pořadu.

Poslanec byl v pěti případech na místě činu dříve než ostatní

„Balistické testy neprokázaly žádné spojení mezi kulkou nalezenou v těle zavražděného a zbraní mého syna. Tak jak ho mohou obvinit?“ hájí se Souza.

Oproti televizní konkurenci i policistům byl u vražd nejméně pětkrát dřív. Říkal, že to je díky odposlechu policejních vysílaček. Tato výmluva ho zradila, o poslední vraždě totiž neměli policisté ani tušení.

Díky své imunitě poslance ve státě Amazonas vyšetřují exmoderátora na svobodě. Jeho právník kritizoval klíčová svědectví i způsob vyšetřování. Policie si je ale svými důkazy, včetně nezákonně držené munice a zbraní, jistá.