Plasty z kukuřice? Proč ne

Nišihara – Z kukuřice lze v poslední době vytvořit spoustu věcí, které by člověka ve spojitosti s touto plodinou před pár lety ani nenapadly. Krabice na oběd, příbory, kelímky, ale i mobily. Vědci našli způsob, jak z této plodiny vyvinout plasty šetrné k životnímu prostředí. A první kukuřičné výrobky jsou už v prodeji. Jedním z producentů plastů z kukuřice je například firma v japonské vesnici Nišihara. Ta k výrobě nepotřebuje ropu jako ostatní, ale obyčejný kukuřičný škorb. Výroba je tak k životnímu prostředí mnohem šetrnější, v porovnání s tradiční tvorbou plastů se spálí jen čtvrtina oxidu uhličitého.

„Kukuřice je nejsnazší na vypěstování. Je také nejvíce sklízenou a odolnou plodinou. Poptávka po ekologických výrobcích roste a věřím, že zelený byznys konečně vzkvétá,“ pochvaluje si ředitel japonského specifického výrobce plastů Kendži Hašimoto.

O obaly z bioplastu je zájem. Z polystyrenu se na ně chystá přejít například výrobce potravin z města Nankan. Důvod je prostý, polystyrenové krabice vyráběné z ropy už nemusí být v budoucnu tak dostupné. „Vyrobíme obrovské množství obalů, asi kolem 300 tisíc kusů za den, a spotřebitelé se jich musí nakonec nějak zbavit. Proto je pro nás důležité užívat balení, která nebudou vypouštět tolik skleníkových plynů,“ vysvětluje Hisaou Ueda, výkonný ředitel výrobce potravin.

V Japonsku vyrábí plasty z kukuřice (zdroj: ČT24)

Hašimotova firma používá na výrobu kukuřici určenou ke krmení dobytka. Aby omezila náklady, vyrábí převážně v Číně. Odtamtud totiž kukuřice pochází. „Pokoušíme se teď najít způsoby, jak využít kukuřičný škrob i pro jiné produkty,“ nastiňuje plány do budoucna Hašimoto. Japonská firma tak teď pracuje na vývoji ekologických hraček. Z bioplastů se ale vyrabějí už i mobily. Jeden takový uvedla firma NEC v Japonsku. Ve Spojených státech zase „kukuřičný“ mobil představil ve spolupráci s americkým operátorem Sprint Samsung.

  • Kendži Hašimoto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1046/104504.jpg
  • Plastové výrobky z kukuřice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1046/104505.jpg
Vydáno pod