Člověk užíval oheň na výrobu nástrojů už před 72 000 lety

Washington - První lidé vyráběli kamenné nástroje s pomocí ohně už před 72 000 lety, tedy nejmíň o 45 000 let dřív, než se dosud myslelo. Podle antropologa a paleontologa Arizonské státní univerzity Curtise Mareana začala výroba s pomocí ohně v osvícené chvíli, kdy člověk přišel na to, že kameny se po zahřátí snadněji štípou. Technika se pak dále zdokonalovala. Informuje o tom článek, který vychází v pátečním vydání odborného časopisu Science.

Další z autorů studie Kyle Brown z univerzity v jihoafrickém Kapském městě řekl, že se podařilo najít příbytky prvních lidí z doby před 72 000 lety, v nichž jsou patrná ohniště, na nichž byl plamen kontrolován, aby zahřál kámen tak, až změnil své vlastnosti. „Dokazuje to, že ti lidé dokázali ovládat oheň s velkou přesností a znalostí,“ řekl Brown.

Na jihoafrickém archeologickém nalezišti Pinnacle Point se našly v jednom z těchto ohnišť zbytky křemence opracovaného v kontaktu s ohněm. Archeologové použili technologii dávných předků a došli dle Mareana k „udivujícím výsledkům“. „Křemenec zčervenal a lehce se dělil. A podobal se tomu, jaký jsme našli na jednom z nalezišť. Byli jsme z něj schopni vyrobit věrohodné kopie kdysi používaných nástrojů,“ sdělil.

První lidé si takto prý vyráběli „kvalitní nože a lovecké zbraně“. „Ukazuje to, že měli dobré znalosti. Důkaz o takovéto technologické dovednosti prvních lidí na jihoafrickém pobřeží poskytuje dodatečnou podporu pro hypotézu, že z tohoto místa pocházejí předci prvních lidí, kteří se v Africe objevili mezi 100 000 a 200 000 lety,“ řekl Marean.