Venezuelu rozděluje nový školský zákon

Caracas - Ve Venezuele to znovu vře. Tamní parlament začal projednávat návrh nového zákona, který má do učebních osnov státních i soukromých škol povinně zavést politickou výchovu. Do ulic vyšli demonstrovat jeho kritici i zastánci. Pořádkové síly pak musely rozhánět demonstranty před parlamentem slzným plynem. Tzv. bolívaristická doktrína, na níž mají učitelé nově klást důraz, není podle kritiků nic jiného než zástěrka pro šíření Chávezových socialistických idejí a potenciálně i rekrutování nových kádrů mezi těmi nejmladšími.

„Co vláda říká lidem, je lež. A teď to chtějí učit i děti. Já mám dvě děti, ale radši je nechám nevzdělané, než abych je posílal do školy, jestli tenhle neústavní zákon projde,“ odporuje zákonu Luís Hernandez.

Před parlament ale dorazili i Chávezovi stoupenci. Ti stejně jako vláda obviňují kritiky nového školského zákona ze špinavé kampaně. A zdůrazňují přednosti nové legislativní úpravy.

Demonstrace ve Venezuele (zdroj: ČT24)

„Jednou z výhod toho zákona je, že se za vzdělání nebude muset nic platit. Ti, kteří jsou proti, nevědí, co to je morálka a skutečné hodnoty. Stačí jim McDonald‘s, televize, konzum, volný trh a neoliberalismus. S novým školským zákonem získáme jistotu, že naše děti dostanou vzdělání, které se neomezuje jen na ekonomickou stránku věcí, ale má i lidský rozměr. Jde o to, aby děti dokázaly ocenit člověka na základě toho, kým je, nikoli podle toho, co má,“ zdůraznil zastánce zákona Juan Carlos Pereira.

Proti novému zákonu však vystupuje také katolická církev, které vadí, že z osnov má být vytlačena náboženská výchova.

  • Příznivci bolívaristické doktríny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1046/104585.jpg
  • Demonstrace proti bolívaristické doktríně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1046/104586.jpg