Sesuv na Tchaj-wanu pohřbil zaživa asi 400 lidí

Tchaj-pej - Údaje o počtu mrtvých, které na Tchaj-wanu pohřbily sesuvy půdy, se stále mění. Poslední číslo mluví o 390 lidech. Tentokrát jde ovšem poprvé o oficiální odhad tchajwanské vlády. Mezi obětmi jsou především obyvatelé vesnice Šao Lin, kterou obří sesuv půdy prakticky vymazal z mapy. Podle tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua si řádění tajfunu za víkend celkově vyžádalo nejméně 500 obětí na životech. Podle stanice BBC jsou ale tisíce lidí stále odděleny od světa nánosy bahna a záplavami. Identifikovaných obětí je na celém ostrově zatím 120.

Přes 30 zemí již nabídlo tchajwanské vládě pomoc, ale Tchaj-pej upozorňuje, že potřebuje velmi specifickou techniku. Jde zejména o velké nákladní vrtulníky, schopné přepravit buldozery a další těžké stroje. Zapotřebí je také letadlo, z jehož paluby by mohl být na zem spuštěn bagr, který prorazí cestu do izolovaných horských osad. Příbuzní obyvatel těchto vesnic na vládu tlačí, aby urychlila záchranné práce a pomohla ještě živým se zachránit.

Ma Jing-ťiou, tchajwanský prezident

„Cesta k obnově bude dlouhá. Naše infrastruktura utrpěla mnoho škod, které je potřeba odstranit, a to nepůjde ze dne na den. Musím poděkovat armádě a všem záchranářům za to, jak těžce pracují. Teď budeme muset spojit síly i s místními úřady a vypracovat plán pro delší časový horizont, abychom uvedli zase všechno do pořádku.“

Mnozí lidé čekající na pomoc i politická opozice ale vládu kritizují za to, že si dává na čas. Někteří vesničané na prezidenta při jeho návštěvě postižených oblastí údajně nevybíravě pokřikovali. „Jak se nechal slyšet jeden z těch, kteří přišli o všechno: Hlasoval jsem pro vás a teď se vás vůbec nemůžu dovolat. Jinými slovy: Jsme svědky velkého propadu ve spokojenosti voličů s prezidentovým působením,“ uvedl Lin Čchung-pchin, profesor strategických studií na univerzitě Tamkang v Tchaj-peji.

Tajfun bude mít nejspíše vliv i na budoucí politickou situaci

Analytici zároveň předpovídají, že by sílu tajfunu Morakot mohli v prosincových místních volbách pocítit na vlastní kůži i kandidáti prezidentovy strany Kuomintang.

Živel zničil domovy 7000 lidí a způsobil škody v zemědělství i na jiném majetku v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Tajfun postihl především jih země a do bezpečí se prozatím podařilo evakuovat 14 000 lidí. Výše škod, které způsobil, se odhaduje na skoro pět miliard korun. Živel zanechal desítky tisíc domů bez elektřiny a vody. Morakot strhl 34 mostů a zničil 253 mnohakilometrových silničních úseků - opravy těch nejhorších škod podle odborníků potrvají až tři roky.