Někteří Íránci zadržovaní po červnových protestech prý byli umučeni

Teherán - Íránský reformní politik Mahdí Karrúbí, který v červnu neúspěšně kandidoval na prezidenta, obvinil úřady, že ve vězení umučily některé z účastníků povolebních protestů. Karrúbí už dříve upozornil na údajné znásilňování vězněných demonstrantů. Představitelé íránského režimu jeho tvrzení odmítli. Karrúbí se přesto dožaduje ustavení vyšetřovací komise, která by věc prověřila.

„Mladí lidé byli ubiti k smrti jen proto, že skandovali na povolebních protestech,“ uvádí Karrúbí na svých internetových stránkách. Také podmínky, ve kterých byli protestující zadržováni, byly podle něj velmi kontroverzní.

Ajatolláh Chameneí nařídil uzavřít věznici Kahrízak

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Napětí v zemi uvolnil íránský duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí, když nedávno nařídil uzavřít věznici Kahrízak, kde byli povolební protestanti drženi, protože neodpovídala íránským standardům pro vězeňská zařízení.

Dokonce i policejní zdroje přitom přiznaly, že někteří z lidí zadržovaní od června mohli být mučeni. Íránský parlament a justice tedy nakonec zřídily komise, které mají za úkol vyšetřit povolební nepokoje a také vládní odpověď na ně.

Karrúbí upozornil na znásilňování vězněných demonstrantů

Karrúbí v neděli poukázal na to, že mnoho ze zatčených, ženy i muži, bylo ve věznicích znásilňováno. Podle něj tito lidé nyní trpí depresemi a jsou ve špatném psychickém i fyzickém stavu.

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání ovšem možné znásilňování popřel a označil Karrúbího slova za nepodložená. Ke Karrúbího tvrzením se poté připojila i řada organizací na ochranu lidských práv, jejichž pozorování Larídžání také označil za nesmyslná.

Íránské úřady v úterý uvedly, že během červnových masových protestů byly zadrženy zhruba čtyři tisícovky lidí. Lidé protestovali proti znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda do čela země. Číslo je však mnohem vyšší, než vláda dříve uváděla, i když úřady nakonec prohlásily, že 3 700 z nich bylo propuštěno pár dní po uvěznění. Podle opozičních lídrů zemřelo během povolebního násilí v Íránu 69 osob, což je dvakrát více, než tvrdila oficiální vládní čísla.