Medveděv s Merkelovou jednali v Soči hlavně o ekonomice a Kavkaze

Soči (Rusko) – Ruské investice v Německu a rozvoj německo-ruských hospodářských vztahů byly hlavním tématem dnešního jednání ruského prezidenta Dmitrije Medveděva a německé kancléřky Angely Merkelové v ruském letovisku Soči. Podle obou politiků to je jeden z nejsilnějších prostředků, jak překonat nynější ekonomickou krizi. Medveděv se letos s Merkelovou setkal už potřetí. Oba státníci dnes odsoudili také nejnovější vlnu násilí na Kavkaze a hovořili o rusko-ukrajinských vztazích.

Nehledě na krizi, mohli bychom dosáhnout zvýšení objemu vzájemných investic, řekl na společné tiskové konferenci Medveděv. Podle něj je řada dvoustranných rusko-německých projektů, které se úspěšně rozvíjejí. Jako příklad jmenoval výstavbu plynovodu Nord Stream, který má ruský zemní plyn dopravovat pod hladinou Baltu do Německa.

Pokud jde o automobilku Opel, o jejíž připravovaný prodej měl ruský kapitál zájem, Merkelová informovala Medveděva, že v Německu převládá názor dát přednost nabídce kanadsko-rakouské firmy Magna. „Poslední slovo bude mít prodávající - firma General Motors,“ řekla.

Petr Robejšek k návštěvě Merkelové v Soči (zdroj: ČT24)

V souvislosti se zvažovanou ruskou investicí do nesolventních rostockých loděnic Wadan prohlásil Medveděv, že to je věc soukromého sektoru, „v níž se ruský stát neangažuje“. Prezident však vyjádřil připravenost investovat do německé mikroelektroniky a dalších vysoce vyspělých technologií. „Ruský export nesmí spočívat jen na ropě,“ řekl.

Násilí na Kavkaze nesmí zůstat nepotrestáno, shodla se Merkelová s Medveděvem

Prezident na tiskové konferenci hovořil i o vnitřních ruských záležitostech. Prohlásil, že nařídil nejvyššímu čečenskému představiteli Ramzanu Kadyrovovi, aby našel a potrestal ty, kdo jsou odpovědní za nejnovější násilí v regionu. Nedávné vraždy aktivistů lidských práv na Kavkaze jsou podle Medveděva „politické“ a jejich cílem je destabilizovat situaci v regionu. Medveděv připomněl, že dal jasný pokyn příslušným orgánům, aby byly co nejrychleji vyšetřeny vraždy obránkyň lidských práv Natalji Estěmirovové a Zaremy Sadulajevové.

Viníci vražd v Čečensku musí být voláni k odpovědnosti, řekla Merkelová. „Stejně jako ruská strana tyto vraždy odsuzujeme,“ uvedla a dodala, že Německo ví, jak je téma dodržování lidských práv pro ruského prezidenta důležité.

Medveděv: Obnovení normálních vztahů s ukrajinským vedením je nemožné

Pokud jde o aktuální vztahy Ruska s Ukrajinou, Medveděv zdůraznil, že obnovení normálních vztahů je s nynějším prozápadním ukrajinským vedením nemožné. „Nevidím perspektivu obnovení normálních vztahů s nynějšími vedoucími představiteli Ukrajiny,“ řekl Medveděv.

Za „dobrý příklad úzké spolupráce Ruska s Německem, Evropskou unií i USA“ Medveděv naproti tomu označil konzultace v záležitostech postupu vůči jaderným programům Íránu, KLDR a k situaci v Afghánistánu.

Angela Merkelová a Dmitrij Medveděv na setkání v Soči
Zdroj: ČT24