Potyčky v Gaze přinesly nejméně 22 obětí

Gaza - Dvaadvacet Palestinců bylo zabito a dalších 150 zraněno, včetně civilistů a dětí, při pátečních potyčkách, které vypukly v Gaze mezi policií vládnoucího hnutí Hamas a disidentskou skupinou extremistů. Zabit byl i vůdce fundamentalistické islamistické skupiny Abdal Latíf Músá. Uvedlo to palestinské militantní hnutí Hamas, které pásmo Gazy ovládá.

Mluvčí ministerstva vnitra Hamasu uvedl, že Abdal Latíf Músá, vůdce extremistické islamistické skupiny, která má možná vazby na teroristickou síť al-Káida, byl zabit dnes ráno. „Není jasné, zda zahynul po explozi pásu výbušnin, který měl na sobě, nebo zda byl zastřelen příslušníky Hamasu,“ řekl mluvčí.

Salafisté vyšli do ulic, neboť neuznávají vládu Hamasu

Vstup Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Střety ve městě Rafáh při hranici s Egyptem vypukly v pátek odpoledne poté, co jednotky Hamasu obklíčily mešitu, v níž se skrývalo asi sto členů skupiny zvané „vojáci stoupenců Boha“. Její stoupenci považují islámské hnutí vládnoucí v Gaze za příliš umírněné a její vůdce během pátečních modliteb prohlásil palestinské pásmo za „islámský emirát“. Skupina také nesouhlasí s tím, že Hamas již sedm měsíců dodržuje příměří s Izraelem.

Radikálové vyzývají ke svaté válce proti celému západnímu světu, zatímco Hamas tvrdí, že bojuje jen proti izraelské okupaci. Toto uskupení představuje pro Hamas zřejmě největší hrozbu od roku 2007, kdy z Gazy vypudil své rivaly z umírněnějšího hnutí Fatah a pásmo ovládl. Bezpečnostní síly Hamasu zablokovaly přístupové silnice do Rafáhu a město prohlásily za uzavřenou vojenskou zónu. Zatím prý zadržely 40 členů této fundamentalistické skupiny.

„Ukazuje se, že v Gaze není jedna monologická skupina islamistů z hnutí Hamas, ale občas se tam dostávají ke slovu i nějaké jiné proudy. Hamas je sice nábožensky orientované hnutí, ale pořád se soustřeďuje na palestinskou agendu. Nikdy se nehlásili k nějakému mezinárodnímu islamistickému hnutí. Hamas se nebrání kontaktu se západem,“ sdělil zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.