Jihokorejský prezident chce s KLDR uzavřít dohodu o zbraních

Soul - Jihokorejský prezident I Mjong-bak dnes vyzval Severní Koreu k dohodě o snížení počtu konvenčních zbraní, které mají obě země u společné přísně střežené hranice. Také obnovil svůj slib, že poskytne KLDR humanitární pomoc, pokud se komunistický stát vzdá svého jaderného programu. Uvedla to agentura Reuters.

„Pokud Sever a Jih sníží počet konvenčních zbraní a vojáků, uvolní se obrovské prostředky, které bude možné využít ke zlepšení ekonomik na obou stranách,“ prohlásil I Mjong-bak v projevu k výročí konce japonské koloniální nadvlády nad poloostrovem. „Teď přišel čas pro Sever a Jih, aby zasedly za jednací stůl a začaly o těchto věcech mluvit.“

Analytici se domnívají, že by mohlo dojít k uvolnění napětí

Když se I Mjong-bak ujal v únoru 2008 funkce, nastolil vůči severnímu sousedovi tvrdý kurz a ukončil ničím nepodmíněnou pomoc, která se jednu dobu rovnala pěti procentům severokorejského HDP. Budoucí pomoc podmínil pokrokem KLDR v bezpečnostních otázkách. Slíbil, že pokud Severní Korea ukončí svůj jaderný program, bude Soul ochoten poskytnou rozsáhlé prostředky.

Severní Korea, která v minulosti I Mjong-baka tvrdě kritizovala, v tomto týdnu propustila jihokorejského dělníka, kterého od března zadržovala kvůli údajnému pomlouvání komunistického režimu. Analytici jsou přesvědčeni, že by propuštění dělníka mohlo značit uvolňování napětí mezi oběma korejskými státy.

Jisté uvolnění nastalo již minulý týden po návštěvě bývalého amerického prezidenta Billa Clintona v Pchjongjangu, kde dosáhl propuštění dvou amerických novinářek, odsouzených za údajný ilegální vstup do země.