Kábulem otřásla mohutná exploze, zabila sedm lidí

Kábul - Afghánským hlavním městem dnes otřásl mohutný výbuch. Nálož explodovala v centru Kábulu v blízkosti velitelství sil NATO a sousední britské a americké ambasády. Podle AP šlo o akci sebevražedného útočníka, který nálož odpálil poblíž hlavního vchodu do velitelství jednotek NATO asi v 6:00 SELČ. Podle svědků se nad diplomatickou čtvrtí vznáší kouř. Podle mluvčího afghánského ministerstva obrany, citovaného agenturou AP, výbuch zabil sedm lidí a nejměně sto dalších zranil. K odpovědnosti za útok se přihlásilo islámské radikální hnutí Taliban. K výbuchu došlo jen pět dnů před prezidentskými volbami. Ozbrojenci Talibanu chtějí hlasování narušit útoky na volební stanice a násilnostmi proti voličům.

Agentura Reuters cituje mluvčího Talibanu Zabidulláha Mudžahída, který jí telefonicky sdělil: „Terčem bylo americké velvyslanectví, ale nepronikli jsme k němu. Sebevražedný atentátník v automobilu explodoval nedaleko ústředí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu a zabil několik zahraničních vojáků.“

„Zrovna jsem se vítal se svým kolegou, když se ozval silný výbuch. Okna i dveře se zatřásly a pak jsme uviděli, jak vzhůru stoupá dým. Úplně nás obklopil, byl všude,“ podotkl očitý svědek Faríd Bromand. Střepiny a úlomky skel zasypaly kolemjdoucí, úředníky, vojáky i jednu poslankyni. Nemocnice zaplnila stovka raněných. O život přišlo nejméně sedm lidí. Byl to druhý sebevražedný útok v Kábulu od lednového atentátu na německou ambasádu.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Ústředí sil NATO, kde sídlí velitel amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal, se nachází v sousedství amerického velvyslanectví a na téže ulici jako prezidentský palác. Exploze byla prvním velkým útokem v Kábulu od února, kdy osm talibanců zaútočilo současně na tři vládní budovy v centru metropole. Při útoku tehdy zahynulo dvacet lidí a všech osm útočníků.

Během voleb budou na zemi dohlížet i zahraniční vojáci

V zemi bude během voleb na bezpečnost vedle afghánských jednotek dohlížet také více než sto tisíc zahraničních vojáků. V uplynulých týdnech zahájili britští a američtí vojáci rozsáhlé operace v nejnásilnější provincii Hílmand na jihu země, jejichž cílem je zatlačit bojovníky Talibanu a zajistit bezpečnost během voleb.

Pro spojenecké jednotky bylo období od začátku července nejtěžším od zahájení války. Zahynulo během něj více než sto vojáků. O dlouhodobé urputnosti bojů svědčí fakt, že od letošního března zemřelo v Afghánistánu více západních vojáků než za celé období mezi rokem 2001 a 2004.

  • Zranění po výbuchu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1050/104904.jpg
  • Exploze v Kábulu autor: ČT24, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1049/104837.jpg