Sobotní požár svatebního stanu v Kuvajtu si vyžádal 41 obětí

Kuvajt – V pozdních sobotních hodinách došlo v governorátu Džahra, který leží západně od hlavního města Kuvajtu, k požáru svatebního stanu. Zahynulo při něm nejméně jednačtyřicet žen a dětí a dalších 76 utrpělo zranění. Řada z nich byla s popáleninami převezena do nemocnic a je v kritickém stavu. Příčina požáru podle agentury AP zatím není známa.

Mluvčí kuvajtského ministerstva vnitra uvedl, že úřady měly problémy při vyprošťování zraněných, protože práce komplikovalo množství příbuzných a přihlížejících, kteří se na místě nacházeli. S transportem zraněných pomáhaly i armádní sanitky. „Byl to strašný pohled, spousta těl a bot byla nahromaděná u jediného východu, museli po sobě šlapat,“ řekl velitel hasičů Jasím Mansúrí.

Vyšetřovatelé z těl obětí odebírají vzorky pro testy DNA, protože řada z nich je natolik ohořelá, že nelze určit jejich totožnost. Začalo také vyšetřování příčin vzniku požáru. Mansúrí se domnívá, že byla špatná elektroinstalace, nebo se mohlo rozbít zařízení pro ohřívání jídel. Stan také podle něho mohl chytnout od uhlíků používaných pro pálení vonných tyčinek. Byl z bavlny, hořlavé bylo i polstrování židlí.

Svatební oslavy v konzervativní arabské zemi jsou oddělené pro muže a ženy. Děti se účastní oslav spolu se ženami. Na kuvajtské svatební oslavě se většinou jí, zpívá a tancuje, alkohol se nepodává.