V Ekotechnickém muzeu budou k vidění zvířata z doby ledové

Praha - Čeští vědci a výtvarníci, zřejmě ovlivněni i vzorem režiséra Bořivoje Zemana a jeho světoznámého filmu Cesta do pravěku, v současné době modelují největší světovou kolekci prehistorických zvířat. Předmětem jejich zájmu se stali největší savci, kteří v době ledové před deseti tisíci lety obývali různé kouty planety. Malí i velcí tak budou mít vzácnou příležitost prohlédnout si řadu dávno vyhynulých zvířat. Celou skupinu jedenácti největších prehistorických zvířat představí tvůrci poprvé v listopadu na výstavě Doba ledová v pražském Ekotechnickém muzeu.

K vidění bude obří pásovec, mamut nebo lenochod. Tvorba jednoho takového kolosu trvá až tři měsíce. Modely váží zhruba půl tuny. Základem je kovová konstrukce, místo svalů mají zvířata polystyren a srst ze lnu. „Ten má dostatečně dlouhá vlákna a je velmi hustý, což připomíná tehdejší srst,“ vysvětluje student paleontologie Přírodovědecké fakulty UK Michal Kubánko.

Rekonstrukce prehistorických zvířat se stala uměleckou disciplínou, tzv. paleoartem. Na modelech totiž pracují společně paleontologové i výtvarníci. Živočicha se snaží zachytit co nejvěrněji a podle nejnovějších poznatků. „Lidé si tak udělají nejlepší obrázek, jak to zvíře bylo veliké a jak reálně vypadalo. Mohou si sáhnout na srst, podívat se, jak mělo velké zuby nebo kly,“ říká paleorekonstruktér Národního muzea Radek Labuťa. „Vlna dinosaurů už je za námi a tak jsme si říkali, že poměrně nové a zajímavé téma by byly právě modely z doby ledové,“ upozorňuje geolog Zdeněk Třískala.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Například prehistorický lenochod v životní velikosti je podle tvůrců teprve druhým modelem na světě. Dosud byl k vidění jen v New Yorku. Před deseti tisíci lety obýval Jižní Ameriku, měřil sedm a půl metru, jeho drápy byly veliké až padesát centimetrů. „Jeho nejzajímavější část, která bohužel není vidět, jsou kostěné vrostlice v kůži, které v podstatě připomínaly brnění, takže můžeme říct, že to byl první rytíř na světě,“ dodává Zdeněk Třískala.