Zadržovaná Francouzka byla propuštěna z íránského vězení

Paříž/Teherán - Francouzka Clotilda Reissová byla dnes propuštěna z íránského vězení, kde byla zadržována od 1. července za svou účast v protestech proti sporným prezidentským volbám. Oznámil to večer Elysejský palác. Čtyřiadvacetiletá učitelka francouzštiny Reissová byla obviněna z účasti na manifestacích, které následovaly po červnovém opětovném zvolení Mahmúda Ahmadínežáda íránským prezidentem. Podle íránského soudu měla prý shromažďovat informace a „povzbuzovat vzbouřence“. Před soudem poprvé stanula 8. srpna.

Úřad francouzského prezidenta zažádal, aby byla všechna obvinění proti Reissové stažena. Nicolas Sarkozy v dnešním prohlášení poděkoval za spolupráci na jejím propuštění Evropské unii a dalším státům, obzvláště pak Sýrii.

Sarkozy se snaží o zlepšování vztahů se Sýrií již od svého nástupu do úřadu v roce 2007. Víkendové vydání deníku Le Monde spekuluje i o tom, že syrský prezident Bašár Asad dokonce mohl krátce navštívit prezidenta Ahmadínežáda v Teheránu a přimluvit se za propuštění zadržených Francouzek.

Podobně jako Reissová byla totiž z účasti na demonstracích obviněna i Nazak Afsharová, francouzsko-íránská zaměstnankyně ambasády v Teheránu. Ta byla propuštěna již 11. srpna, nadále však čelí všem obviněním. Podobně jako v případě Reissové stojí Paříž za tím, že obvinění proti Afsharové jsou neopodstatněná.

Příbuzní Reissové během tohoto týdne vyjádřili naději v její brzké propuštění na svobodu, protože prý byly splněny podmínky, které si íránský soud kladl. Reissová se jednak musela zavázat, že do konce svého procesu zůstane na francouzské ambasádě v Teheránu, za druhé za ni musela francouzská diplomacie zaplatit kauci. Podle jejího otce Rémiho Reisse šlo o částku ve výši „několik set tisíc eur“.