Korejci se budou moci opět navštěvovat, KLDR přesto hrozí zbraněmi

Soul - Pchjongjang dnes ráno podepsal dvojstrannou smlouvu s Jižní Koreou, která má obnovit cestování přes hranici s jižním sousedem, zmírnit hraniční kontroly a znovu zavést setkávání rozdělených rodin. Smlouva byla vyjednána den po překvapivém setkání severokorejského vůdce Kim Čong-ila s předsedkyní jihokorejské společnosti Hyundai Group Hjon Čong-un, která v KLDR zařídila propuštění svého zaměstnance. K podpisu dohody došlo i přestože severokorejský režim oznámil, že nebude váhat použít jaderné zbraně jak proti svému sousedovi, tak proti USA. Reagoval tak na plánované americko-jihokorejské vojenské cvičení. Pchjongjang uvedl do pohotovosti armádu i civilisty.

Setkávání rodin, které rozdělila válka v letech 1950-1953, by se mělo obnovit od konce letošního října. Jihokorejci tak opět budou moci cestovat do severokorejského letoviska Kumgang na východním pobřeží a do historického města Kaesong na pobřeží západním. Tato setkání, která se tradičně konala u hory Kumgang, zakázal Soul v červenci 2008 poté, co byla jedna jihokorejská turistka údajně zastřelena severokorejskými vojáky po vstupu do vojenské zóny.

Severní Korea tehdy na oplátku zakázala turistické cesty do Kaesongu a omezila přístup jihokorejských obchodníků do sousedící průmyslové zóny, kterou financují. Toto opatření znamenalo pro komunistický režim, postižený mezinárodními sankcemi za své jaderné a raketové testy, ztráty v milionech dolarů.

Armáda i obyvatelstvo Severní Koreje v pohotovosti

KLDR ovšem zhruba ve stejné době oznámila, že před dnešním zahájením americko-jihokorejského vojenského cvičení uvedla svou armádu a obyvatelstvo do stavu pohotovosti. Pchjongjang dokonce den předtím pohrozil, že obě země „zničí“ jadernými zbraněmi, pokud ji budou ohrožovat.

Pravidelné vojenské cvičení označilo vrchní velení ozbrojených sil KLDR za
vážné ohrožení míru a přípravy na invazi. Vojenské velení komunistického
státu se prý zavázalo odpovědět i na „nejmenší vojenskou provokaci“ proti severokorejské suverenitě "nelítostnou a rychlou odvetou s cílem zničit útočníky všemi útočnými i obrannými prostředky, včetně
preventivního jaderného útoku".

Spojené státy a Jižní Korea oznámily Pchjongjangu konání tohoto cvičení již v červenci. Oba státy zdůraznily, že účelem cvičení 10 000 amerických a
56 000 jihokorejských vojáků není invaze do KLDR. Cvičení, která potrvají
do 27. července, se konají na základě počítačových simulací útoku a řeší
obranu Jižní Koreje v případě napadení