Tchaj-wan zasáhlo zemětřesení, varování před tsunami odvoláno

Tchaj-pej - Zemětřesení dnes postihlo Tchaj-wan, který se teprve vzpamatovává z následků tajfunu Morakot. Zatím nejsou známy informace o případných ztrátách na životech či škodách na majetku. Japonská meteorologická služba vydala varování před vlnami tsunami pro jižní souostroví Okinawa, to bylo ale později odvoláno. Tajfun, který zasáhl Tchaj-wan 8. srpna, po sobě tehdy zřejmě zanechal více než 500 obětí.

Ohnisko zemětřesení, které udeřilo okolo 02:05 SELČ, bylo asi 188 kilometrů jihovýchodně od Tchaj-wanu, v hloubce zhruba 11 kilometrů pod povrchem. Americký ústav pro geologický průzkum naměřil sílu 6,7 stupně Richterovy škály, na většině ostrova však prý byly cítit otřesy odpovídající jenom druhému až třetímu stupni.

Zemětřesení jsou na Tchaj-wanu, který leží v tektonicky neklidné oblasti, poměrně častým jevem. Jedno z nejsilnějších zemětřesení zasáhlo Tchaj-wan v září 1999. Otřes o síle 7,6 stupně Richterovy škály tehdy zabil více než 2400 lidí a zničil či poškodil asi 50 000 budov. V neděli zaznamenali odborníci zemětřesení o síle sedm stupňů v indonéské provincii Západní Sumatra, po němž následovaly nejméně tři další otřesy; podle dostupných informací bylo zraněno sedm lidí. Minulé úterý zasáhlo Japonsko zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály, při němž zahynula nejméně jedna žena a 120 dalších lidí bylo zraněno.

Tchaj-wan se stále vzpamatovává z řádění tajfunu Morakot. Živel, který ostrov zasáhl 8. srpna, si podle oficiálních údajů vyžádal nejméně 126 mrtvých, jejich počet ale může přesáhnout 500, protože stovky lidí zůstávají pohřešovány. Asi 40 000 vojáků dnes pokračuje v pátrání po pohřešovaných a v evakuaci více než 1600 obyvatel, které tajfun odřízl ve 44 vesnicích.