Mexiko vyměnilo zkorumpované celníky - tedy téměř všechny

Mexiko - Mexiko vyměnilo téměř všechny své celníky na hranicích se Spojenými státy a také na některých letištích. Vláda je nahradila 1 400 vycvičenými muži, tedy téměř dvojnásobkem, a dodala jim vyspělejší technologii. Důvodem pro výměnu byly odhalené případy korupce a spolupachatelství při pašování zbraní, drog a hotovosti do Spojených států i opačným směrem. Sedmi stovkám celníků ze všech 49 hraničních přechodů nebyly prodlouženy pracovní smlouvy a museli v neděli odevzdat zbraně a odznaky.

Hraniční přechody hrají v zemi, kde zuří válka drogových kartelů, klíčovou roli. Naprostá většina jihoamerického kokainu se do USA dostává právě přes Mexiko. Opačným směrem proudí zejména zbraně.

Noví celníci dostali na pomoc rentgenové přístroje i speciálně vycvičené psy. Mexiko kontrolovalo podle oficiální statistik pouhých 10 procent z asi 230 tisíc aut, která denně hranici přejedou. Díky nové technologii teď budou moct vážit, fotografovat a porovnávat v databázi všechny vozy.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Od prosince roku 2006, kdy vstoupil do úřadu prezident Felipe Calderón se slibem rozbití pašeráckých gangů, zemřelo v Mexiku více než 13 tisíc členů kartelů, policistů a vojáků.

Jenže největší drogoví baroni stále unikají. Calderón je rozhodnutý dotáhnout protidrogové tažení do konce. Zatím se může opřít i o podporu veřejnosti, ta ale nemusí trvat věčně. Násilí v zemi stoupá.

Mexičtí vojáci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod