Chceme koupit ambasádu v Praze. Je součástí našich dějin, vzkázali Němci

Berlín - Německá vláda chce koupit barokní Lobkovický palác v Praze na Malé Straně, kde sídlí německé velvyslanectví. Německo má v současnosti palác v pronájmu. Němci poukazují na to, že budova pražské ambasády sehrála důležitou roli v jejich novodobých dějinách a předznamenala pád berlínské zdi. Podle agentury DPA nabízí SRN České republice za historický objekt bývalé americké velvyslanectví v Berlíně. Německo podniklo první neúspěšné pokusy o odkoupení Lobkovického paláce v 90. letech.

Německé ministerstvo zahraničí potvrdilo, že se Německo s Českem už dohodly na ustanovení mezinárodního odhadce. Ten má nemovitost ocenit. Německá strana České republice na oplátku nabízí bývalou budovu americké ambasády v centru Berlína v části Mitte. Tento objekt je prázdný od doby, co se Američané přestěhovali do nového u Braniborské brány. Odhadce má svou zprávu předložit do konce září.

Před pádem železné opony sídlil v Lobkovickém paláci zastupitelský úřad někdejší Německé spolkové republiky (NSR). Přes její ambasádu se před 20 lety snažily do západního Německa uprchnout zástupy východních Němců. Na zahradě velvyslanectví jich našly útočiště čtyři tisíce. Německá demokratická republika (NDR) původně požadovala jejich návrat do vlasti. Tehdejšímu západoněmeckému ministrovi zahraničí Hansi-Dietrichu Genscherovi se ale podařilo vyjednat jejich vycestování. Koncem září jim to z balkonu velvyslanectví oznámil. Podle mnohých tato událost předznamenala pád berlínské zdi i celého východoněmeckého režimu.

Dvacáté výročí počátku hromadného exodu východních Němců (zdroj: ČT24)

Lobkovický palác je podle stránek německého velvyslanectví jedním z nejvýznamnějších barokních paláců v Praze. Postaven byl v letech 1703 až 1707 mimo jiné slavným veronským stavitelem Giovannim Battistou Alliprandim. Svou dnešní podobu objekt získal po požáru v roce 1768, kdy mu přibylo jedno patro. Za budovou se nachází na úpatí Petřína zahrada. V přízemí jsou freskové sály a v patře pak reprezentační prostory.

Česká ambasáda v Berlíně potřebuje rekonstrukci

Nynější český zastupitelský úřad, který pochází z konce 70. let a sídlí nedaleko bývalé berlínské zdi, potřebuje rekonstrukci. Byl postaven v roce 1978 jako ambasáda tehdejší Československé socialistické republiky ve východním Německu. Vznikl podle návrhu architektů Vladimíra a Věry Machoninových, kteří mají na svém kontě například obchodní dům Kotva. Stavba s prvky brutalismu, tedy stylu druhé poloviny 20. století, má čtvercový půdorys o rozměrech 50 krát 50 metrů. Výrazný je i dobový interiér ze 70. let. Objekt se proto v posledních letech stal vyhledávanou kulisou pro módní fotografie či filmy.

Vydáno pod