Svět diskutuje o vodě – společném bohatství

Stockholm - V neděli začal ve švédském Stockholmu v pořadí devatenáctý ročník Světového týdne vody. Více než 2 300 účastníků diskutuje o vodě, prezentuje své poznatky a zkušenosti v této oblasti. Zastřešujícím tématem pro období 2008–2011 je problematika globálních změn a jejich dopadu na vodu, přičemž specifickým tématem pro rok 2009 je přístup k vodě jako společnému bohatství. Voda se stává v posledních letech konfliktním politickým tématem.

Přestože vody je v hydrosféře stále stejně, roste extremita rozdělení vodních zásob na Zemi. „Znamená to, že se stále častěji setkáváme s událostmi, kdy registrujeme více povodní, častější období sucha,“ poznamenal Bohumír Janský z katedry fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty UK.

Světová meteorologická organizace už několik let uvádí podobná data. „Pro loňský rok se uvádělo, že 80 států světa nahlásilo, že trpí chronickým nedostatkem vody. V těch státech žijí dvě miliardy lidí, to znamená třetina lidstva,“ uvedl Janský. 

Rozhovor s Bohumírem Janským a Michaelem Romancovem (zdroj: ČT24)

Bohumír Janský:

„Čím více bude lidí na Zemi, tím bude menší množství disponibilních zásob (vody).“

Výběr tématu jednání ve Švédsku koresponduje se Světovým dnem vody 2009, který se 22. března zaměřil na přeshraniční spolupráci v oblasti vod. Ve Stockholmu se představí i nevládní organizace a projekty v oblasti zdokonalování přístupu k vodě, zkvalitnění života či potýkání se s následky globálních změn.

Nedostatek vody se netýká jen chudých oblastí

Nedostatek vody hrozí hlavně oblasti Sahelu čili Subsaharské Africe. „Pak jsou to oblasti, kde zároveň dochází k tomu, že se bouřlivě rozvíjí průmysl a zemědělství vyžaduje zavlažování, což je třeba oblast Číny,“ podotkl politický geograf Michael Romancov.

Vzorem států, které hospodaří s vodou dobře, ač mají vlastních zásob dostatek, je podle Janského například Švýcarsko. Alpská země dvě třetiny vody v průmyslu recykluje. „Naopak především v rozvojovém světě se obrovská množství vody spotřebovávají na zemědělské závlahy,“ dodal Janský.