Ztracená loď Arctic Sea objevena, posádka je naživu

Moskva - Finská nákladní loď Arctic Sea s ruskou posádkou, která zmizela koncem minulého měsíce v Lamanšském průlivu, byla objevena v Atlantiku nedaleko afrických břehů. Členové posádky jsou naživu. Ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi to dnes oznámil ruský ministr obrany Anatolij Serďukov.

„Dnes kolem jedné hodiny ranní moskevského času byla loď nalezena asi 300 mil od Kapverdských ostrovů. Posádka je v pořádku a naživu,“ řekl Serďukov. Rusové přepravili posádku na protiponorkovou loď Ladny, tam jsou nyní námořníci dotazováni. Okolnosti zmizení plavidla totiž zatím nejsou známé a jejich výpovědi by tuto záhadu mohly osvětlit.

Nákladní loď Arctic Sea vyplula 23. července z Finska do Alžírska, kam měla dorazit 4. srpna. Loď údajně vezla náklad dřeva v hodnotě 1,3 milionu eur (téměř 33,5 milionu korun). Poslední kontakt byl s lodí navázán 28. července při plavbě kanálem La Manche. Ještě v noci z 29. na 30. července byl zachycen signál lodě nedaleko bretaňského pobřeží. Pak loď zmizela.

Ztracená loď Artic Sea nalezena (zdroj: ČT24)

V sobotu informovalo francouzské ministerstvo obrany, že loď zřejmě pluje u Kapverdských ostrovů. Ruský ambasador to ale popřel. Prezident Medveděv vyslal čtyři válečné lodě, aby ztracenou loď našly. „Celou záležitost budeme vyšetřovat v souladu se zákonem. Budou se na něm podílet jak orgány vojenského námořnictva, tak úřad vyšetřování,“ prohlásil Medveděv. 

Náhlé zmizení nákladní lodi na rušné trase uprostřed Evropy bylo velkou záhadou. Vynořilo se několik teorií o jejím osudu.

Spekulovalo se, že loď možná unesli piráti, že šlo o vyřizování mafiánských účtů, o obchod s drogami nebo o obchodní spor, který se zvrtnul. Co se přesně přihodilo, bude jasné po výpovědích ruských námořníků.