Irácké milice pořádají hony na homosexuály

New York/Bejrút – Irácké milice mučí a vraždí muže podezřelé z homosexuálního chování. Ve své zprávě to uvedla mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. Obětí prý mohou být stovky a tamní vláda proti této kampani nic nedělá. Organizace popisuje ilegální popravy, únosy a mučení homosexuálních mužů od počátku letošního roku. Vraždění začalo v bagdádské čtvrti Sadr, základně milic radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra, a postupně se rozšířilo do dalších měst.

Jeden bagdádský homosexuál popsal násilí jako hon na čarodějnice. Od začátku ledna bylo zabito téměř 90 homosexuálů, mnoho dalších je pohřešováno. „Zabíjení bude pokračovat, protože v Iráku je prostě normální zabíjet homosexuály,“ uvedl nejmenovaný irácký homosexuál.

Mluvčí milic vyjádřil obavy ze „třetího pohlaví“ a „feminizace“ iráckých mužů. Podle některých zdrojů Human Rights Watch se na vraždění podílí i irácké tajné služby. Tamní ministerstvo vnitra ale pro takové tvrzení požaduje důkazy. Vyšetřování podobných případů ztěžuje neochota Iráčanů mluvit o homosexualitě.

Útočníci zohaví těla homosexuálů a poté je pohodí mezi odpadky

Human Rights Watch informuje o případu muže, jemuž milice unesly partnera, s nímž žil deset let. „Stalo se to pozdě v noci. Přišli si pro mého partnera do domu jeho rodičů. Vyvolali ho jménem, uráželi a odvedli ho před zraky jeho rodičů. Den poté ho našli v sousedství. Útočníci jeho mrtvolu pohodili mezi odpadky. Měla odříznuté genitálie a vyříznutý kus hrdla,“ uvedl muž.

Podle dalších svědků milice homosexuály „zatýkají“ v jejich domovech i na ulici. Než své oběti zabijí, vyslýchají je, aby zjistily jména dalších homosexuálů. "Slyšeli jsme o případech, kdy byly mužům zalepeny řitní otvory a poté jim bylo podáno projímadlo, což vedlo k velmi bolestivé smrti,“ uvedl jeden z autorů zprávy.