Obama musí prosadit reformu zdravotnictví

Los Angeles - Americký prezident Barack Obama svádí nejdůležitější politickou bitvu ve funkci. Prezident potřebuje prosadit nový zdravotnický zákon. Jeho plán na reformu ale naráží na tvrdý odpor. Bílý dům už proto dal najevo ochotu k ústupkům. Až 50 milionů Američanů nemá zdravotní pojištění. Tisíce takových lidí proto strávily noc před losangeleským stadionem, kde mohly absolvovat zdravotní prohlídku zadarmo. Platit hotově si totiž nemůžou dovolit.

Například Dion Green, který je bez práce a pojištění si neplatí, využil příležitosti a nechal se prohlédnout očním lékařem a pak zubařem. Dva bolavé zuby si zkoušel sám doma vytrhnout kleštěmi, kořenů ho ale zbavili až na stadionu.

Dion je jeden z lidí, o které se teď v USA vede nejzuřivější politická bitva posledních let. Prezident Obama slíbil před volbami zdravotnickou reformu a pojištění pro všechny. Teď se ji snaží protlačit Kongresem.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Dojednání detailů nechává prezident na zákonodárcích. Chce ale trvat na třech principech. Reforma musí snížit náklady na zdravotnictví, umožnit lidem zvolit si pojištění a zajistit kvalitnější péči pro každého.

Plán ale narazil na nebývalý odpor. Pro Obamovy kritiky ztělesňuje to nejhorší z jeho politiky. Vadí jim bujení byrokracie, omezování svobod a astronomický růst státních výdajů. Bouřlivé mítinky zažívá celá Amerika. Obama proto využívá každou šanci, jak přesvědčit Spojené státy.

Barack Obama:

„Neexistuje bezbolestné řešení. Přál bych si, aby bylo, ale není. Současný stav je ale neudržitelný. Vedl by ke krachu.“


Pro Obamu je to klíčová bitva kariéry. Zůstává oblíbený, jeho politiku ale podporuje stále míň Američanů. Bílý dům už signalizuje ústupky od nejkritizovanějších bodů. Krach zákona by byl pro Obamu tvrdá rána.

Pilíře Obamovy zdravotní reformy
Zdroj: ČT24